Blog
Kolestaz Nedir? Gebelikteki Kaşıntıları Ciddiye Alın
Çoğu gebelikte cilt kaşıntıları hatta döküntüleri olmaktadır ve şikâyetlerin büyük bir kısmı gebeliğe bağlı gelişen ciddi olmayan cilt reaksiyonlarıdır. Uykusuzluk ve devamlı kaşıntı hali vermesiyle beraber kendi halinde bebeğe veya anneye zarar vermeyen bir durumdur. Gebeliğe bağlı kolestaz ise daha farklı hem anne hem de bebek açısından tehlike arz eden bir durumdur. Hekim olarak muhakkak ayırıcı tanısını yapmak zorundayız.
Devamını Oku »Gebelik ve Bağışıklık Sistemi
Gebelik ve bağışıklık sistemi konusundaki araştırmalar Araştırmalar, gebelik kontrolünde bağışıklık sistemini ön plana alır. Bununla birlikte, virüsler ve bakteriler bağışıklık sistemini tamamen çökertebilir bu da bazen korkunç sonuçlar doğurur. Hamilelik döneminde, annenin bağışıklık sistemi sürekli bir akışa sahiptir.
Devamını Oku »Miyomların Gebelikte Ortaya Çıkardığı Riskler
35 yaşın üzerindeki nerdeyse her üç kadının birinde, muayene ya da ultrasonla saptanabilecek büyüklükte miyomlar mevcuttur. Miyomlar, kadın genital organlarında en sık görülen tümörlerdir. Tümör çoğu insanda tehlikeli oluştursa da bahsi geçen miyomlar genelde iyi huylu ve zararsız olmaktadır. Vücut içinde oluşmuş küçük kesecikler diyebiliriz.
Devamını Oku »Tekrarlayan Gebelik Kayıpları
Tekrarlayan gebelik kayıpları veya tıbbi literatürdeki ismiyle “Habituel abortus” veya eski Türkçe ile “Mükerrer düşükler” ; gebeliğin ilk üç ayında ard arda en az iki kez ortaya çıkan ve kendiliğinden olan düşüklere verilen addır.
Devamını Oku »Rahim Ağzı Yetmezliği
Rahim boynu ya da daha çok serviks olarak bilinen rahim ağzı, rahmin hemen alt kısmında bulunan ve vajinaya açılan dar bir kanaldır. Yani aslında rahim ağzı, rahim ve vajina arasında bir bağlantı oluşturur. Rahim ağzı, bir nevi akıllı epitel hücrelerle çevrilidir. Bu hücreler sayesinde adet döngüsü boyunca içeriği değişen mukus üretimi yapılırken, aynı zamanda sperm geçişi sırasında bir koruma kalkanı meydana getirilir.
Devamını Oku »Üçlü Tarama Testi
Hamile bir kadının özellikle de geç yaşlarda hamile kalan kadında en büyük korkularından biri bebeğinin down sendromu, Edward sendromu ya da sinir yolu hastalıkları gibi anormalliklerden biriyle dünyaya gelmesidir. Gelişen tıp ve hızla ilerleyen teknoloji sayesinde artık bebek anne rahmindeyken bile olası sorunlar önceden saptanabilmektedir. Şimdi üçlü tarama testi nedir? Ne zaman ve nasıl yapılır? gibi sorulara cevap arayacağız…
Devamını Oku »İkili Tarama Testi
İkili tarama testi, ikili test, ilk trimester tarama testi, 11-14 hafta tarama testi veya double test olarak da bilinmektedir. İngilizce’de “double screening test” olarak da geçmektedir.
Devamını Oku »Nonstress Test (NST)
Anne karnındaki bebeğin iyi olup olmadığını anlamanın en kolay ve en zararsız yöntemlerinden biri de nonstress test (NST) uygulamasıdır.
Devamını Oku »Gebe Kalmayı Kolaylaştırıcı Yöntemlerle İlgili Şehir Efsaneleri
Gebelik planı yapan kadınların en önemli arzusu kısa sürede sonuca ulaşmaktır. Zaman uzadıkça da moralleri bozulmakta ve problem mi var diye endişe etmektedir. Çoğu zaman da kulaktan dolma bilgilerle beklentilere girmektedir. İşte size gebe kalmayı kolaylaştırdığını düşündüğünüz ama tıbben hiç anlamı olmayan şehir efsaneleri.
Devamını Oku »Gebelik Takibi
Gebelik takibi gebeliğin başından doğum sonrasına kadar anne ve bebeğin durumunu değerlendirmek, anne-babayı bilgilendirmek, anne ve bebekle ilgili olası sorunları önlemek veya tespit etmek amacıyla yapılan muayenelerdir. Bu muayenelerin gebelik oluşmadan önce çiftlerin gebelik planladığı anda başlaması daha doğrudur çünkü bu durumda gebelikten önce annede gebelikle ilgili veya başka konuda bir problem varlığı araştırılır, gebeliğe hazırlık için vitamin ve gerekirse başka ilaçlar verilir, aile gebelik hakkında bilgilendirilir, böylece annenin gebeliğe en sağlıklı şekilde başlaması sağlanır.
Devamını Oku »Gebelikte Yapılan Testler Nelerdir?
Hamilelik sürecinde bebek rahme yerleşir, orada gelişir ve nihayetinde doğum gerçekleşir. Gebelik sürecinde, her şeyin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için çeşitli laboratuar testleri uygulanmaktadır.
Devamını Oku »10 Soruda Gebelik Takibi
Gebelik takibi, hamilelik ilk meydana geldiği andan, doğumun tamamlanmasına kadar ki süreç içerisinde anne ve bebeğin durumunu değerlendirmek, anne ve babayı bilgilendirmek, anne ve bebekle alakalı meydana gelebilecek sorunların önüne geçmekveya bu sorunları saptamak amacı ile gerçekleştirilen muayenelere denir.
Devamını Oku »