Gebelik

Gebelik Dönemi

Gebelik kadın hayatında önemli bir dönemdir. Hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı açısından iyi takip edilmesi bazen de tedavi edilmesi gereken bir süreçtir. Gebelik dönemi son adet tarihiyle başlar ve doğum ile sonlanır. Fakat anne sağlığı açısından doğumdan sonraki 6 haftalık dönemi ki halk arasında lohusalık olarak adlandırılmaktadır, gebelik dönemine ilave etmek gerekmektedir.Gebelik yaşı son adet tarihine göre belirlenir ve 7’er günlük yani haftalık ilerlemeler şeklinde hesap edilir. Miadına ermiş gebelik süresi 40 hafta veya 280 gündür. Yanlışlıkla her 4 hafta 1 ay gibi kabul edildiği için sanki 10 ay sürüyor gibi anlaşılabilir. Yine halk arasındaki 9 ay 15 günü hesap ettiğimizde aslında 40 haftaya eşit olmaktadır. Bir diğer yanlış yapılan hesaplama da hamile kalındığının tahmin edildiği günün başlangıç olarak kabul edilmesidir. Gebelik süresince anne karnındaki bebeğe fetus denmektedir.

Gebelik Dönemleri

Gebelik dönemi biz hekimler tarafından yaklaşık 12’şer haftalık 3 döneme bölünmektedir. Bu bölmenin yapılmasının nedeni her gebelik dönemi kendine has özellikleri ve problemleri ihtiva ettiği içindir.

Bu dönemlere trimester adı verilir. Üç trimester vardır.

  • Trimester: ilk 12 hafta
  • Trimester 13. Hafta ile 24. Hafta
  • Trimester ise 25. Haftadan doğuma kadar olan süreç
    • Trimesterde embriyo hayatından fetal gelişime geçiş olur. Bu dönem organların geliştiği ve fetusun insan şeklini aldığı safhadır. Sekizince haftadan sonra hareket etmeye başlayabilir. Fetusun boyu yaklaşık 6 cm’dir
    • Trimesterde artık gelişen organların büyümesi başlar. Fetus hareketleri anne tarafından hissedilir. Cinsiyet dışarıdan anlaşılacak hale gelir. Fetusun boyu 30 cm’e varır.
    • Trrimesterde organların büyümesi devam ettiği gibi tam fonksiyonlarını kazanacakları olgunlaşma safhasına girerler. Bu dönemde erken doğan fetuslar bile uygun şartlar sağlandığında dış ortamda yaşayabilecek hale gelirler. 36. Haftadan sonra fetusun akciğerleri olgunlaşarak nefes alıp verecek fonksiyonuna gelirler. Fetusu boyu 50 cm uzamıştır.

Anne karnında bebek nasıl nefes alır ?

Esasında anne karnında fetus nefes almaz. Fetusun etrafında koruma kalkanı gibi olan amnios sıvısı vardır. Fetus bu sıvının (su kesesi) içinde yüzer. Oksijen ihtiyacını anneden gelen kan ile alır. Anne kanı plasentaya geçi oradan da bebek bağıyla (kordon) ile fetusa geçer. Göbek bağından gelen kan fetusun tüm oksijen ihtiyacını karşılar. Böbreklerden de geçen kan süzülür ve idrar halini alır. Bu idrarı yapan fetus amnios sıvısını oluşturur. Fetus amnios sıvısını devamlı yutmakta ve bu sıvı mideden emilip tekrar kana karışıp böbreklere oradan da idrar yoluyla kese içine boşalmış olur.

Başka bir değişle bebekler yaptıkları idrar içinde yüzmektedir. Amnios sıvısı dolaylı olarak fetusa anneden iyi kan akışının olup olmadığını da göstermiş olur. Su kesesinin azalması başka nedenlerden de olabilir. Tam tersine amnios sıvısının fazla olduğu durumlarda da şeker hastalığının varlığından veya başka nörolojik problemlerden şüphelenilir.

Gebelik bir çok fizyolojik ve bağışıklık sistemini içeren kompleks mekanizmaları içermektedir.

0 yorum 5148 görüntüleme

Genç Yaşta Kanser Tedavisi

Genç yaşta kanser tedavisi için kemoterapi alan kadınların erken menopoza girmemeleri için, Tedaviyle beraber yumurtalık fonksiyonlarını baskılayıcı GnRH analog ilac kullanılması önerilmektedir.

Devamını Oku »
0 yorum 5073 görüntüleme

Doğum Kontrol Hapları Nasıl Kullanılır?

Doğum kontrol hapları, istenmeyen gebeliklere karşı aile planlamasın da en çok tercih edilen korunma yöntemlerinden biridir. İçeriğinde bulunan hormonlar sayesinde yumurtalama sürecini geçici olarak durdurarak gebeliği engeller. Ancak doğru bir şekilde ve düzenli olarak kullanılması sonucunda etkili ve güvenilir bir yöntem olmaktadır.

Devamını Oku »
0 yorum 5065 görüntüleme

Gebelik ve Zika Virüs

Gebeliği sırasında Güney Amerika, Meksika, Orta ve Güney Afrika, Hindistan, Endonezya ve Filipinlere gidecek olanlara uyarı: Sivri sineklerden bulaştığı saptanan Zika adlı virus her 5 kişide bir enfeksiyona yol açmakta ve belirtileri hafif grip sempomları olmakta ve 1 hafta içersinde geçmektedir.

Devamını Oku »
0 yorum 5201 görüntüleme

Non İnvazif Prenatal Test (NIPT)

Antenatal tanı dediğimiz doğum öncesi teşhis doğum hekimliğinde çok önemli bir yer tutar. Anne karnındaki bebekteki anomalileri saptamak ve bu konuda aileyi bilgilendirmek, doğum sonrası kötü sürprizleri engeller.

Devamını Oku »
0 yorum 5105 görüntüleme

Prolaktin Hormonu Nedir?

Vücudumuzda temel işlevlerin yerine getirilmesini sağlayan önemli unsurlardan biri hormonlardır. Hormonların Fazla ve ya az salgılanması durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler.

Devamını Oku »
0 yorum 5650 görüntüleme

Hamilelikte Kalsiyum ve Vitaminin Önemi

İnsanların kalsiyum ihtiyacı sadece gebelik süresince değil hayatları boyunca karşılamaları gereken bir destektir. Kalsiyum başlıca kemik ve dişlerin gelişimde rol oynar.

Devamını Oku »
0 yorum 5097 görüntüleme

Gebelikte Beslenme Nasıl Yapılmalıdır?

Beslenme insan sağlığında önemli bir rol oynamaktadır. Vücudumuzun işlevsel fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için yakıt görevi yapan besinlere ihtiyacımız vardır. Özellikle gebelik döneminde sağlık önlemleri iki katına çıkmaktadır.

Devamını Oku »
0 yorum 5095 görüntüleme

Çoğul Gebelikte Oluşabilecek Problemler

Çoğul gebelik, anne rahminde iki veya daha fazla sayıda gebeliğin olması durumudur.

Devamını Oku »