Gebelik

Gebelik Dönemi

Gebelik kadın hayatında önemli bir dönemdir. Hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı açısından iyi takip edilmesi bazen de tedavi edilmesi gereken bir süreçtir. Gebelik dönemi son adet tarihiyle başlar ve doğum ile sonlanır. Fakat anne sağlığı açısından doğumdan sonraki 6 haftalık dönemi ki halk arasında lohusalık olarak adlandırılmaktadır, gebelik dönemine ilave etmek gerekmektedir.Gebelik yaşı son adet tarihine göre belirlenir ve 7’er günlük yani haftalık ilerlemeler şeklinde hesap edilir. Miadına ermiş gebelik süresi 40 hafta veya 280 gündür. Yanlışlıkla her 4 hafta 1 ay gibi kabul edildiği için sanki 10 ay sürüyor gibi anlaşılabilir. Yine halk arasındaki 9 ay 15 günü hesap ettiğimizde aslında 40 haftaya eşit olmaktadır. Bir diğer yanlış yapılan hesaplama da hamile kalındığının tahmin edildiği günün başlangıç olarak kabul edilmesidir. Gebelik süresince anne karnındaki bebeğe fetus denmektedir.

Gebelik Dönemleri

Gebelik dönemi biz hekimler tarafından yaklaşık 12’şer haftalık 3 döneme bölünmektedir. Bu bölmenin yapılmasının nedeni her gebelik dönemi kendine has özellikleri ve problemleri ihtiva ettiği içindir.

Bu dönemlere trimester adı verilir. Üç trimester vardır.

  • Trimester: ilk 12 hafta
  • Trimester 13. Hafta ile 24. Hafta
  • Trimester ise 25. Haftadan doğuma kadar olan süreç
    • Trimesterde embriyo hayatından fetal gelişime geçiş olur. Bu dönem organların geliştiği ve fetusun insan şeklini aldığı safhadır. Sekizince haftadan sonra hareket etmeye başlayabilir. Fetusun boyu yaklaşık 6 cm’dir
    • Trimesterde artık gelişen organların büyümesi başlar. Fetus hareketleri anne tarafından hissedilir. Cinsiyet dışarıdan anlaşılacak hale gelir. Fetusun boyu 30 cm’e varır.
    • Trrimesterde organların büyümesi devam ettiği gibi tam fonksiyonlarını kazanacakları olgunlaşma safhasına girerler. Bu dönemde erken doğan fetuslar bile uygun şartlar sağlandığında dış ortamda yaşayabilecek hale gelirler. 36. Haftadan sonra fetusun akciğerleri olgunlaşarak nefes alıp verecek fonksiyonuna gelirler. Fetusu boyu 50 cm uzamıştır.

Anne karnında bebek nasıl nefes alır ?

Esasında anne karnında fetus nefes almaz. Fetusun etrafında koruma kalkanı gibi olan amnios sıvısı vardır. Fetus bu sıvının (su kesesi) içinde yüzer. Oksijen ihtiyacını anneden gelen kan ile alır. Anne kanı plasentaya geçi oradan da bebek bağıyla (kordon) ile fetusa geçer. Göbek bağından gelen kan fetusun tüm oksijen ihtiyacını karşılar. Böbreklerden de geçen kan süzülür ve idrar halini alır. Bu idrarı yapan fetus amnios sıvısını oluşturur. Fetus amnios sıvısını devamlı yutmakta ve bu sıvı mideden emilip tekrar kana karışıp böbreklere oradan da idrar yoluyla kese içine boşalmış olur.

Başka bir değişle bebekler yaptıkları idrar içinde yüzmektedir. Amnios sıvısı dolaylı olarak fetusa anneden iyi kan akışının olup olmadığını da göstermiş olur. Su kesesinin azalması başka nedenlerden de olabilir. Tam tersine amnios sıvısının fazla olduğu durumlarda da şeker hastalığının varlığından veya başka nörolojik problemlerden şüphelenilir.

Gebelik bir çok fizyolojik ve bağışıklık sistemini içeren kompleks mekanizmaları içermektedir.

0 yorum 5192 görüntüleme

Üçlü Tarama Testi

Hamile bir kadının özellikle de geç yaşlarda hamile kalan kadında en büyük korkularından biri bebeğinin down sendromu, Edward sendromu ya da sinir yolu hastalıkları gibi anormalliklerden biriyle dünyaya gelmesidir. Gelişen tıp ve hızla ilerleyen teknoloji sayesinde artık bebek anne rahmindeyken bile olası sorunlar önceden saptanabilmektedir. Şimdi üçlü tarama testi nedir? Ne zaman ve nasıl yapılır? gibi sorulara cevap arayacağız…

Devamını Oku »
0 yorum 6319 görüntüleme

İkili Tarama Testi

İkili tarama testi, ikili test, ilk trimester tarama testi, 11-14 hafta tarama testi veya double test olarak da bilinmektedir. İngilizce’de “double screening test” olarak da geçmektedir.

Devamını Oku »
0 yorum 5392 görüntüleme

Nonstress Test (NST)

Anne karnındaki bebeğin iyi olup olmadığını anlamanın en kolay ve en zararsız yöntemlerinden biri de nonstress test (NST) uygulamasıdır.

Devamını Oku »
0 yorum 5492 görüntüleme

Gebe Kalmayı Kolaylaştırıcı Yöntemlerle İlgili Şehir Efsaneleri

Gebelik planı yapan kadınların en önemli arzusu kısa sürede sonuca ulaşmaktır. Zaman uzadıkça da moralleri bozulmakta ve problem mi var diye endişe etmektedir. Çoğu zaman da kulaktan dolma bilgilerle beklentilere girmektedir. İşte size gebe kalmayı kolaylaştırdığını düşündüğünüz ama tıbben hiç anlamı olmayan şehir efsaneleri.

Devamını Oku »
0 yorum 5194 görüntüleme

Gebelikte Genetik Tarama

Gebelikte genetik tarama hangi koşullarda istenir? Anne adaylarının bir kısmı bebeklerinin normal olup olmadığını doğumdan önce bilmek ister. Bazı gebeler ise bebeklerde bir anormallik olsa bile gebeliğin sonlandırılmasına izin vermeyeceklerinden gebelik sırasında testler yapılmasını istemezler.

Devamını Oku »
0 yorum 5220 görüntüleme

Gebelik Takibi

Gebelik takibi gebeliğin başından doğum sonrasına kadar anne ve bebeğin durumunu değerlendirmek, anne-babayı bilgilendirmek, anne ve bebekle ilgili olası sorunları önlemek veya tespit etmek amacıyla yapılan muayenelerdir. Bu muayenelerin gebelik oluşmadan önce çiftlerin gebelik planladığı anda başlaması daha doğrudur çünkü bu durumda gebelikten önce annede gebelikle ilgili veya başka konuda bir problem varlığı araştırılır, gebeliğe hazırlık için vitamin ve gerekirse başka ilaçlar verilir, aile gebelik hakkında bilgilendirilir, böylece annenin gebeliğe en sağlıklı şekilde başlaması sağlanır.

Devamını Oku »
0 yorum 5157 görüntüleme

Gebelikte Yapılan Testler Nelerdir?

Hamilelik sürecinde bebek rahme yerleşir, orada gelişir ve nihayetinde doğum gerçekleşir. Gebelik sürecinde, her şeyin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için çeşitli laboratuar testleri uygulanmaktadır.

Devamını Oku »
0 yorum 5170 görüntüleme

Gebelikte Vücutta Oluşan Çatlaklar

Gebelikte özellikle; karın, göğüs, uyluk, bel ve kalça bölgelerinde daha yoğun olmak üzere tüm vücutta çatlaklar meydana gelebilir.

Devamını Oku »
0 yorum 5366 görüntüleme

10 Soruda Gebelik Takibi

Gebelik takibi, hamilelik ilk meydana geldiği andan, doğumun tamamlanmasına kadar ki süreç içerisinde anne ve bebeğin durumunu değerlendirmek, anne ve babayı bilgilendirmek, anne ve bebekle alakalı meydana gelebilecek sorunların önüne geçmekveya bu sorunları saptamak amacı ile gerçekleştirilen muayenelere denir.

Devamını Oku »
0 yorum 5166 görüntüleme

Gebelik Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Gebelik yaklaşık olarak 40 hafta süren bir maratondur. Ay olarak da 9 ay, 10 gün olarak ifade edilir. Gebelik başlangıcı da gebe kalınan adet döngüsünün ilk günüdür. Bu sebeple de gebeliğin ilk haftasında anne adayı aslında gebe değildir.

Devamını Oku »