Gebelik

0 yorum 2143 görüntüleme

Deri Altı İmplant (Nexplanon) Nedir?

Deri altı implant (Nexplanon), kadınlar için uzun süreli ve etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Kolun iç kısmına yerleştirilen küçük, esnek bir çubuk olan bu implant, üç yıl boyunca yüksek oranda gebelik koruması sağlar.

Devamını Oku »
0 yorum 4947 görüntüleme

Pupp Hastalığı (Gebelikte Kaşıntı) Nedir?

Gebelikte sıkça karşılaşılan problemlerden birisi olan Pupp Hastalığı, halk arasında gebelikte kaşıntı olarak da bilinir. Kaşıntı, döküntü ve şişlik olarak da kendini gösterir. Bu kapsamlı rehberde pupp hastalığı neden olur, tedavisi ve çok daha fazlasına ulaşabilirsiniz.

Devamını Oku »
0 yorum 1004 görüntüleme

Gebelikte Kabızlık Ne Zaman Başlar?

Gebelikte kabızlık, anne adaylarının sıkça karşılaştığı yaygın bir rahatsızlıktır ve çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Bu faktörler arasında hormonal değişiklikler, büyüyen rahim baskısı ve takviyeler yer almaktadır.

Devamını Oku »

Gebelik Dönemi

Gebelik kadın hayatında önemli bir dönemdir. Hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı açısından iyi takip edilmesi bazen de tedavi edilmesi gereken bir süreçtir. Gebelik dönemi son adet tarihiyle başlar ve doğum ile sonlanır. Fakat anne sağlığı açısından doğumdan sonraki 6 haftalık dönemi ki halk arasında lohusalık olarak adlandırılmaktadır, gebelik dönemine ilave etmek gerekmektedir.Gebelik yaşı son adet tarihine göre belirlenir ve 7’er günlük yani haftalık ilerlemeler şeklinde hesap edilir. Miadına ermiş gebelik süresi 40 hafta veya 280 gündür. Yanlışlıkla her 4 hafta 1 ay gibi kabul edildiği için sanki 10 ay sürüyor gibi anlaşılabilir. Yine halk arasındaki 9 ay 15 günü hesap ettiğimizde aslında 40 haftaya eşit olmaktadır. Bir diğer yanlış yapılan hesaplama da hamile kalındığının tahmin edildiği günün başlangıç olarak kabul edilmesidir. Gebelik süresince anne karnındaki bebeğe fetus denmektedir.

Gebelik Dönemleri

Gebelik dönemi biz hekimler tarafından yaklaşık 12’şer haftalık 3 döneme bölünmektedir. Bu bölmenin yapılmasının nedeni her gebelik dönemi kendine has özellikleri ve problemleri ihtiva ettiği içindir.

Bu dönemlere trimester adı verilir. Üç trimester vardır.

  • Trimester: ilk 12 hafta
  • Trimester 13. Hafta ile 24. Hafta
  • Trimester ise 25. Haftadan doğuma kadar olan süreç
    • Trimesterde embriyo hayatından fetal gelişime geçiş olur. Bu dönem organların geliştiği ve fetusun insan şeklini aldığı safhadır. Sekizince haftadan sonra hareket etmeye başlayabilir. Fetusun boyu yaklaşık 6 cm’dir
    • Trimesterde artık gelişen organların büyümesi başlar. Fetus hareketleri anne tarafından hissedilir. Cinsiyet dışarıdan anlaşılacak hale gelir. Fetusun boyu 30 cm’e varır.
    • Trrimesterde organların büyümesi devam ettiği gibi tam fonksiyonlarını kazanacakları olgunlaşma safhasına girerler. Bu dönemde erken doğan fetuslar bile uygun şartlar sağlandığında dış ortamda yaşayabilecek hale gelirler. 36. Haftadan sonra fetusun akciğerleri olgunlaşarak nefes alıp verecek fonksiyonuna gelirler. Fetusu boyu 50 cm uzamıştır.

Anne karnında bebek nasıl nefes alır ?

Esasında anne karnında fetus nefes almaz. Fetusun etrafında koruma kalkanı gibi olan amnios sıvısı vardır. Fetus bu sıvının (su kesesi) içinde yüzer. Oksijen ihtiyacını anneden gelen kan ile alır. Anne kanı plasentaya geçi oradan da bebek bağıyla (kordon) ile fetusa geçer. Göbek bağından gelen kan fetusun tüm oksijen ihtiyacını karşılar. Böbreklerden de geçen kan süzülür ve idrar halini alır. Bu idrarı yapan fetus amnios sıvısını oluşturur. Fetus amnios sıvısını devamlı yutmakta ve bu sıvı mideden emilip tekrar kana karışıp böbreklere oradan da idrar yoluyla kese içine boşalmış olur.

Başka bir değişle bebekler yaptıkları idrar içinde yüzmektedir. Amnios sıvısı dolaylı olarak fetusa anneden iyi kan akışının olup olmadığını da göstermiş olur. Su kesesinin azalması başka nedenlerden de olabilir. Tam tersine amnios sıvısının fazla olduğu durumlarda da şeker hastalığının varlığından veya başka nörolojik problemlerden şüphelenilir.

Gebelik bir çok fizyolojik ve bağışıklık sistemini içeren kompleks mekanizmaları içermektedir.