Jinekoloji

0 yorum 7234 görüntüleme

Histeroskopi Nedir?

Rahim içi dokusunu (endometrium) incelemeye yarayan histeroskopi isimli bu endoskopik yöntemle uterusun içini ilgilendiren anormallikler tespit edilebildiği gibi rahim içi dokusundan parça almak veya küçük patolojilerin ( küçük polip, myom vs.) tedavisini yapmak mümkündür.

Devamını Oku »
0 yorum 7308 görüntüleme

Spiral Nedir?

Spiral Nedir?: En çok tercih edilen doğum kontrol yöntemleri arasında yer alan hormonlu spiral ile istenmeyen bir hamileliği kolayca önleyebilirsiniz. Hormonlu spiral kısaca hamileliği engelleyen, kadınlar tarafından kullanılan etkili bir araçtır.

Devamını Oku »
0 yorum 7105 görüntüleme

Adet Düzensizliği

Kadınların % 14 ila % 25’inde düzensiz adet döngüsü vardır; bu, döngüler normalden daha kısa veya daha uzun ya da normalden daha ağır veya hafiftir. Peki adet düzensizliği nedir? Adet düzensizliğinin nedenleri ve tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi haberimizde bulabilirsiniz…

Devamını Oku »
0 yorum 19852 görüntüleme

İlk Adet Görme (Menarş)

Menarş, puberte çağına girmiş genç kızların menstrüasyonlarının yani adet kanamalarının başlangıcını ifade eder. Ergenlik ( puberte ), doğurganlık için uygun şartların hazırlanması koşuluyla bir takım değişimlerin söz konusu olduğu dönemdir. Bu dönemin belirtilerinden sadece biri olan Menarş, dönemin başlamasından yaklaşık olarak bir yıl sonra ortaya çıkararak, bir ila üç yıl arasına kadar devam eder.

Devamını Oku »
0 yorum 7364 görüntüleme

Çikolata Kisti Kansere Neden Olur Mu?

Üreme çağındaki her kadının % 15’inde görülebilen, ayrıca bu nedenle çocuk sahibi olamayan kısırlık vakalarının % 30’unda çikolata kistinin etkisi görülmektedir.

Devamını Oku »
0 yorum 7093 görüntüleme

Myom Nedir? Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Myom nedir? Rahim yumruları (myomlar) rahimdeki selim (iyi huylu, kanser olmayan) büyümelerdir. Kadın pelvisinde (havsala, leğen kemiği bölgesi, kasık) görülen en sık büyüme tipidir.

Devamını Oku »
0 yorum 7114 görüntüleme

Yumurta (Oosit) Dondurma Nedir?

Yumurta (Oosit) dondurma, embriyo ve sperm dondurma nerdeyse 35 yıldır başarıyla uygulanırken, yumurta dondurma diğerleri kadar başarılı sonuçlar vermiyordu ve geçtiğimiz yıllara kadar kadınlarda yumurta dondurma deneysel bir tedavi olarak kabul edilmekteydi.

Devamını Oku »
0 yorum 1007 görüntüleme

Polikistik Over (PCOS) Ağrı Yapar Mı?

Polikistik over sendromu (PCOS), üreme çağında olan kadınlarda sık görülen bir hormonal bozukluktur. Bu sendrom, yumurtalıklarda çok sayıda küçük kist oluşumu, adet düzensizlikleri ve hormon dengesizlikleriyle karakterizedir. PCOS'un en yaygın belirtilerinden biri de ağrıdır.

Devamını Oku »
0 yorum 4190 görüntüleme

Spiral çıkarıldıktan sonra ilk adet ne zaman olur?

Spiral çıkarılma süreci, kadın sağlığı açısından önemli bir dönüm noktasıdır. Spiral çıkarıldıktan sonra vücutta bazı değişiklikler ve adaptasyon süreçleri yaşanabilir.

Devamını Oku »
0 yorum 22457 görüntüleme

4 Maddede Adet Kanı Nasıl Oluşur, Nereden Gelir?

Adet kanamaları, endometrium adı verilen rahim iç tabakasının her adet döneminin bitimiyle dökülmesi sonucunda meydana gelir. Adet günlerinin başlamasıyla, kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen hormonun etkisi ile bu tabaka kalınlaşır. Bu durum proliferasyon evresi olarak ifade edilir.

Devamını Oku »
0 yorum 7407 görüntüleme

Laparoskopi Nedir?

Hastaların göbek bölgesinden belirli delikler açılarak girilen ve optik cihaza görüntü yansıtılan, karın içerisindeki organların daha iyi görülebilmesi için karbondioksit gazı verilen, tanı ve tedaviye yardımcı olan cerrahi işlemdir. Son yıllarda kadına ait kısırlık sayısı artmış ve laparoskopi yardımı ile tanı ve tedavi kolaylıkla yapılabilmiştir.

Devamını Oku »
0 yorum 841 görüntüleme

Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromu, cinsel hormonların fazlasıyla dengesiz olduğu durumlarda meydana gelen bir hastalıktır. Bu hastalık kadınların üreme sağlığını etkiler. Bu sendrom hakkındaki 7 önemli olguyu bugünkü yazımızda öğrenin.

Devamını Oku »

Kadın hastalıkları, kadın sağlığını ve üremesini engelleyecek problemleri içermektedir. Sırasıyla kadın genital organları vulva, vajen, serviks, uterusi, tubalar ve overlerdir. Doğal olarak kadının vücudunun dış kısmından içeri doğru ilerleyen genital organlardaki basit bir hastalık tüm vücudu riske sokabilmektedir. Bu yüzden kadının sağlık halının iyi olması için jinekoloji olarak kontrol edilmesidir.
Jinekoloji daha çok adet dönemini görmeye başlayan genç kızlardan menapoza girmiş yetişkin kadınlara kadar olan genital organlarında oluşan sorunlarla ilgilenir. Ancak henüz çocukluk çağında da özellikle hormonal veya tümoral nedenlerden de jinekolojiyi ilgilendirecek sorunlar olabileceği unutulmamalıdır. Aynı şekilde menapoz sonrası yaşam da artık jinekolojinin konusudur.

Jinekoloji hem klinik hem de cerrahi bir alandır. Başka bir deyişle hastalarımızı hem ilaçlar hem de cerrahi yöntemler ile tedavi edebilmekteyiz. Jinekoloji hem endokrinoloji hem mikrobiyoloji hem fizyoloji hem de anatomi bilim dallarını içeren geniş spektrumlu bir bölümdür.

Kadın sağlığının ana çocuk sağlığını da etkileyeceğini düşünecek olursak sadece kadınlar için değil aynı zamanda onların yetiştireceği kuşaklar için de önemli olmaktadır. Halk arasında ilk jinekolojik muayenenin ne zaman olması gerektiği konusunda çelişkili saptamalar vardır. Maalesef birçok kadın evlenip gebe kaldıktan sonra jinekolog yüzü görürken bazıları ise hiç kontrolden geçmemektedir. Jinekolojide birçok ileride ciddi sorun yaratacak hastalık önceden tedbir edilmekte ve basit bir şekilde tedavi edilmektedir.

Jinekolojinin Diğer Konuları

Jinekolojinin diğer ilgilendiği bir konu ise kadın sağlığını korumaktır. Kadının doğurganlığının korunması bizler açısından çok önemlidir. Doğurganlık hem kadının iç dünyası ve fizyolojik yapısı için önemli olurken yeni kuşakların sağlıklı olması içinde önemli olmaktadır. Bu bağlamda üretkenlik potansiyellerini koruma ve ölçerek bilgilendirme jinekologların görevlerindendir. Başka bir deyişle kadının ne zaman doğurmak istediğinin belirlenmesinde veya hamile kalmayı geciktirmek için nelere dikkat etmesi konusunda bilgilendirme yapmamız toplum sağlığı açısından da önemlidir. Aile planlaması altında kadınları istenmeyerek gebeliklerin oluşmasından korurken sosyal ve ekonomik hayatlarını da kontrollerin de olmasını sağlamaktayız. Doğum kontrol yöntemleri haricinde gelişen teknolojiyle beraber artık kadınların yumurtalarını dondurarak üreme potansiyellerini uzatabiliyor hatta optimize ediyoruz. Yumurta dondurma ile daha detaylı bilgiye aşağıda ulaşabilirsiniz.

Jinekoloji ile ilgili diğer sık sorulan soru ise kadınların jinekoloğa gitmesi için muhakkak cinsel münasebette bulunması gerekli olduğudur. Cinsel münasebet daha çok enfeksiyon veya gebelik ile ilgili hastalıklarda olması gereken bir durum iken kadın genital organlarının özellikle rahim yumurtalık hastalıkları cinsel münasebetten bağımsızdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki neredeyse her 5 kadından birinde genital organlarında doğuştan gelen bir anomali olabilmektedir.
Son olarak yine üreme potansiyelini etkileyebilecek bir çok problemin tespiti için cinsel münasebet olmuş olması beklenmez. Bunun yanında gelişen teknolojik imkanlar herhangi bir endişe yaratmadan genç kızların veya evlenmemiş kadınların jinekolojik muayenelerini sağlamaktadır.

Özellikle ileri yaşlardaki kadınları endişelendiren menopoz nedir? Belirtileri nelerdir? Menopoz dönemi hakkında bilmek isteyeceğiniz her şeyi burada bulabilirsiniz.