Jinekoloji

0 yorum 10706 görüntüleme

Vajinal Varis Normal Doğuma Engel mi?

Hamilelik döneminde pek çok kadın vajinal varislerle karşı karşıya kalabilir. Bu durum, artan vücut basıncı ve hormon değişiklikleri nedeniyle meydana gelir ve çoğu zaman ciddi bir sağlık sorunu oluşturmaz.

Devamını Oku »
0 yorum 2015 görüntüleme

Kısırlığı Önlemenin 10 Yolu

Tüp bebek tedavilerine başvuran çiftlerin çoğunda görünen infertilite yani kısırlık durumunun, açıkçası başarı konusunda pek tehlike arz ettiğini söyleyemeyiz. Gelişen teknoloji sayesinde çocuk sahibi olamayan çiftlerin bu sorunlarına yönelik tedavi yöntemleriyle başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Devamını Oku »
0 yorum 23865 görüntüleme

Spiral Nasıl Çıkarılır?

Devamını Oku »
0 yorum 8104 görüntüleme

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Günümüzde cinsel yolla bulaşan hastalıklar, modern yaşamla birlikte giderek artmıştır. Sorunun temelinde bireylerin bu tür hastalıklardan korunmak için gerekli tedbirleri almaması, bu hastalıklar hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması ve bilinçli davranmamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca hastalığın teşhisinden sonra, sadece hasta değil cinsel eşi de kontrol edilmeli ve gerekirse tedavi uygulanmalıdır.

Devamını Oku »
0 yorum 9789 görüntüleme

Spiral çıkarıldıktan sonra ilk adet ne zaman olur?

Spiral çıkarılma süreci, kadın sağlığı açısından önemli bir dönüm noktasıdır. Spiral çıkarıldıktan sonra vücutta bazı değişiklikler ve adaptasyon süreçleri yaşanabilir.

Devamını Oku »

Kadın hastalıkları, kadın sağlığını ve üremesini engelleyecek problemleri içermektedir. Sırasıyla kadın genital organları vulva, vajen, serviks, uterusi, tubalar ve overlerdir. Doğal olarak kadının vücudunun dış kısmından içeri doğru ilerleyen genital organlardaki basit bir hastalık tüm vücudu riske sokabilmektedir. Bu yüzden kadının sağlık halının iyi olması için jinekoloji olarak kontrol edilmesidir.
Jinekoloji daha çok adet dönemini görmeye başlayan genç kızlardan menapoza girmiş yetişkin kadınlara kadar olan genital organlarında oluşan sorunlarla ilgilenir. Ancak henüz çocukluk çağında da özellikle hormonal veya tümoral nedenlerden de jinekolojiyi ilgilendirecek sorunlar olabileceği unutulmamalıdır. Aynı şekilde menapoz sonrası yaşam da artık jinekolojinin konusudur.

Jinekoloji hem klinik hem de cerrahi bir alandır. Başka bir deyişle hastalarımızı hem ilaçlar hem de cerrahi yöntemler ile tedavi edebilmekteyiz. Jinekoloji hem endokrinoloji hem mikrobiyoloji hem fizyoloji hem de anatomi bilim dallarını içeren geniş spektrumlu bir bölümdür.

Kadın sağlığının ana çocuk sağlığını da etkileyeceğini düşünecek olursak sadece kadınlar için değil aynı zamanda onların yetiştireceği kuşaklar için de önemli olmaktadır. Halk arasında ilk jinekolojik muayenenin ne zaman olması gerektiği konusunda çelişkili saptamalar vardır. Maalesef birçok kadın evlenip gebe kaldıktan sonra jinekolog yüzü görürken bazıları ise hiç kontrolden geçmemektedir. Jinekolojide birçok ileride ciddi sorun yaratacak hastalık önceden tedbir edilmekte ve basit bir şekilde tedavi edilmektedir.

Jinekolojinin Diğer Konuları

Jinekolojinin diğer ilgilendiği bir konu ise kadın sağlığını korumaktır. Kadının doğurganlığının korunması bizler açısından çok önemlidir. Doğurganlık hem kadının iç dünyası ve fizyolojik yapısı için önemli olurken yeni kuşakların sağlıklı olması içinde önemli olmaktadır. Bu bağlamda üretkenlik potansiyellerini koruma ve ölçerek bilgilendirme jinekologların görevlerindendir. Başka bir deyişle kadının ne zaman doğurmak istediğinin belirlenmesinde veya hamile kalmayı geciktirmek için nelere dikkat etmesi konusunda bilgilendirme yapmamız toplum sağlığı açısından da önemlidir. Aile planlaması altında kadınları istenmeyerek gebeliklerin oluşmasından korurken sosyal ve ekonomik hayatlarını da kontrollerin de olmasını sağlamaktayız. Doğum kontrol yöntemleri haricinde gelişen teknolojiyle beraber artık kadınların yumurtalarını dondurarak üreme potansiyellerini uzatabiliyor hatta optimize ediyoruz. Yumurta dondurma ile daha detaylı bilgiye aşağıda ulaşabilirsiniz.

Jinekoloji ile ilgili diğer sık sorulan soru ise kadınların jinekoloğa gitmesi için muhakkak cinsel münasebette bulunması gerekli olduğudur. Cinsel münasebet daha çok enfeksiyon veya gebelik ile ilgili hastalıklarda olması gereken bir durum iken kadın genital organlarının özellikle rahim yumurtalık hastalıkları cinsel münasebetten bağımsızdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki neredeyse her 5 kadından birinde genital organlarında doğuştan gelen bir anomali olabilmektedir.
Son olarak yine üreme potansiyelini etkileyebilecek bir çok problemin tespiti için cinsel münasebet olmuş olması beklenmez. Bunun yanında gelişen teknolojik imkanlar herhangi bir endişe yaratmadan genç kızların veya evlenmemiş kadınların jinekolojik muayenelerini sağlamaktadır.

Özellikle ileri yaşlardaki kadınları endişelendiren menopoz nedir? Belirtileri nelerdir? Menopoz dönemi hakkında bilmek isteyeceğiniz her şeyi burada bulabilirsiniz.