Tüp Bebek İle Normal Gebelik Arasındaki Farklar Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde kadın ve erkekten alınan üreme hücreleri vücut dışında bir laboratuarda birleştirilir ve döllendirilir. Tüp bebek tedavisi, normal yollarla gebelik sağlayan çiftlere uygulanan tıbbi bir yardımdır.

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 8063 görüntüleme

Tüp bebek tedavisi nedir?

Günümüzde teknolojik gelişmelerin en çok hissedildiği, her geçen gün gelişen ve ilerleyen en önemli alanların başında tüp bebek tedavileri gelir. Tüp bebek tedavisine birçok çiftin ihtiyacı duyması ve bu yöntemle çocuk sahibi olması sonucunda, bu tedavi hakkında duyulan merak artmıştır.

Tüp bebek tedavisinde ilk olarak anne adayının yumurtalıklarını geliştirmek için ilaç tedavisine başlanır. Ardından da yeterli olgunluğa erişmiş olan yumurtaların toplanma aşamasına geçilir. Bu esnada da baba adayından sperm örneği alınır. Temin edilen bu iki üreme hücresi de laboratuar ortamında, özel koşullarda muhafaza edilir ve döllendirilir. Bu döllenme sonucunda oluşan embriyolar anne adayının rahmine transfer edilir ve gebelik oluşması beklenir. Tedavi süresi boyunca kadın aday hastanede kalmaz. Muayene ve tedavilerinden sonra evine gidebilir.

Tedaviye yaptıracak olan çiftler; bir sene boyunca korunmadan ve düzenli şekilde cinsel ilişkide bulunmuş ancak gebelik sağlayamamış kişilerdir. Fakat bu durum, tıpkı grip ya da farklı bir hastalık gibi algılanmalıdır. Tedavi edilebilen bir sorundur. Günümüzde kısırlık tedavileri ile %80’e yakın sorun çözüme kavuşmaktadır. Bu noktada çiftlerin bilmesi gereken, tüp bebek ve normal gebelikler arasında; gebeliğin oluşmasından sonra herhangi bir fark olmadığıdır. Aralarındaki tek var, gebeliğin oluşması için tüp bebek tedavisi gören çifte uygulanan çeşitli yöntemlerdir.

Tüp bebek tedavisindeki aşamalar nelerdir?

  • Yumurta gelişimi,
  • Yeterli olgunluğa sahip olan yumurtaların toplanması,
  • Yumurtaların spermlerle döllenmesi,
  • Döllenmiş yumurtalardan embriyo gelişimi,
  • Embriyo transferi süreçleri.

Tüp bebek ile normal gebelik arasındaki farklar nelerdir?

Anne ve baba adaylarının, doğal yollarla çocuk sahibi olabilmeleri için ve anne adayının gebe kalabilmesi için adayların her ikisinde de herhangi bir sağlık sorunu olmaması gerekir. İki adayın da üreme yetilerinin sorunsuz olması gerekmektedir.

Bu noktada kadının tüpleri açık olmalı, yumurta rezervlerinin durumu iyi olması, gebeliğin yerleşmesi için uygun bir rahmin olması, adetlerin düzenli görülmesi gibi koşulların mevcut olması gerekmektedir.

Erkek adayı için ise; sperm hücrelerinin yeterli kalitede ve sayıda olması, sperm hücrelerinin morfolojik olarak normal olması, spermin vücut dışına çıkabilmesi gibi faktörlerin bir arada bulunması gerekir.

Bu şartlar mevcut ise, çiftler cinsel ilişkide bulunmaları halinde yüksek ihtimalle bir sene içinde gebelik sağlayacaktır.

Normal koşullarda, düzenli bir cinsel ilişki ile altı ay içinde gebeliğin gerçekleşmesi beklenir. Eğer, gebelik sağlanmaz ise çiftin mutlaka bir uzaman tarafından değerlendirilmesi gerekir. Sayılan faktörlerin araştırılmasından sonra ise, şayet kısırlık teşhisi konulur ise, tüp bebek tedavisine başlanır.

Bu aşamada gebelik sağlandığı taktirde, normal gebeliklerden herhangi bir fark olmaz. Bir gebelik tıbbi yardım ile gerçekleşmişken, diğer gebelik bu müdahaleye ihtiyaç duymaz. İki gebelik neticesinde dünyaya gelen bebeklerde ise fiziksel ya da nörolojik olarak herhangi bir fark olmaz.

Tüp bebek tedavi ile dünyaya gelen bebeklerin, normal bebeklerden farkı var mıdır?

Tüp bebek sırasında uygulanan medikal tedavi ve yapılan muayene ve tedaviler yalnızca yumurta hücresi ve sperm hücresinin döllenmesi ve rahmin gebelik için hazır olması adına uygulanır.

Tüp bebek yöntemiyle doğacak olan bebeklerde, normal gebeliklerden farkı yoktur. Tüp bebek tedavisi için seçilen embriyolar, en kaliteli ve iyi embriyolardır. Bu sebeple sağlık açısından normal bebeklerle aralarında herhangi bir fark olması beklenmez.

Kişiye özel tüp bebek tedavisi, gebelik takibi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji,  tüp bebekgebelik ve üreme immünolojisi sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle