Tüp Bebek Aşamaları

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 5169 görüntüleme

Doktor Seçimi

Tüp bebek aşamaları, ilk karar: Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin ilk düşünmeleri gereken konu doktor seçimidir. Öncelikle bu konuda uzman ve deneyimli bir doktor seçmek gerekir. Hastalarımızın ilk düştüğü hata uzaklık, yakınlık durumudur. Eğer bu konuda güzel sonuçlar almak istiyorsanız önemli olanın mesafe değil tecrübeli doktor olduğunu bilmeniz gerekir. Yıllardır bu iş içerisinde olan doktoru seçmeniz size güven verecektir. Araştırdığınız doktorun sosyal medya ve web sitesinde yer alan; yazı ve videoları ile daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Ne kadar süredir infertilite(kısırlık) ile ilgilendiği, bilimsel makaleleri, yurt dış eğitimleri size bu konuda yol gösterici olacaktır. Yüz yüze görüşme öncesi bu gibi internet araştırmaları size doktor seçimi için yardımcı olacaktır. Hekim araştırmamız sırasında gördüğümüz güzel haberler ve mutlu çiftleri görmek aynı zamanda bize süreç ile ilgili cesaret vermektedir. Gelişen web dünyası sayesinde doktorumuzun katıldığı tv programları, gazeteler ve dergileri de görebilirsiniz.

Tecrübeli doktor seçiminiz sayesinde, sürece daha güvenilir şekilde devam ettiğinizi göreceksiniz. Çünkü; doktorunuzun tecrübesi size süreç boyunca karşılaştığınız olumsuz durumlarda bile doğruyu gösterecektir. Hatta doktorunuzun tecrübesi ile bu dönemdeki psikolojik sorunlarınızın bile üstesinden çok rahat geleceksiniz.

Rahat ve konforlu bir tedavi geçirmek istiyorsanız doğru doktor tercihi yapmalısınız.

İlk Muayene

Doktor seçiminin ardından ilk muayene hastalarımız için en heyecanlı dönemdir. Doktorunuzun söyleyeceklerine kendini hazırlamak önemli bir durumdur. Tavsiyemiz, o döneme kadar yaptırmış olduğunuz eşinizin ve sizin bütün tahlillerinizi yanınızda getirmenizdir. Heyecandan ve duyduğunuz doktor yönlendirmesi sonrası aklınızdaki soruları unutmamak adına görüşme öncesinde not almanızı tavsiye ederim.

Doktor muayenesine gittiğinizde yapılan ilk işlem dosya kaydınızın açılmasıdır. Dosya kaydı için sizden ve eşinizden kimlik bilgileriniz, iletişim bilgileriniz ve adresiniz istenir. Kimlik bilgilerinizin istenme sebebi; eğer çocuk sahibi olmak için tedaviye başlanırsa devlet tarafından şart koşulan bir durumdur. İletişim bilgileriniz ise tedavi sürecinde size ve eşinize bilgi vermek tahlil sonuçlarını görüşmek için alınır. Adres bilginiz ise; herhangi gebelik durumunda adresiniz ile birlikte ilçe sağlık müdürlüğüne bilgi verilmesi gerekir. O yüzden zorunlu alınması gereken bilgilerdendir.

Dosya kaydınızın açılmasından sonraki adım ise ön görüşmenizdir. Bu ön görüşmede; kalıcı bir hastalığınız, kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlar, daha önceki tedavileriniz ve tahlilleriniz not alınır. Buradaki amaç ise herhangi bir hastalığınız, alerjiniz varsa önlem alınmasıdır. Tahlillerin sorulması ise bundan sonraki süreçte yol gösterici olmasıdır. Aynı zamanda sizin tekrardan tahlilleri veya filmleri çektirmemenize yardımcı olacaktır. Önceki tedavilerinizin sorulması da hekime yol gösterici olacak ve bir sonraki süreç belirlenirken tekrara düşülmemiş olacaktır.

Tüp Bebek Aşamaları: Ön Görüşmeden Sonra

Ön görüşmenizde bittikten sonra en heyecanlı kısım doktorunuz ile tanışmanızdır. Öncesinde bilgileriniz çalışanlar aracılığı ile hekime gittiği için, hekimiz az çok sizi tanımış ve başınızdan geçenler hakkında fikir sahibi olmuş olacaktır. Ardından çalışanlar doktorunuz ile tanışmanız ve muayeneniz için sizi doktor beyin odasına alacaklardır. Hekiminiz sizden de durumunuzu dinlemek isteyecektir.  Bu sürece kadar eşiniz ile olmanız tavsiyemdir. Çünkü tüp bebek tedavisi çift tedavisidir. Sadece hanımlar için olmayan aksine eş desteğinin önemli olduğu bir süreçtir. Hekiminiz durumunuzu dinleyip tahlillerinize baktıktan sonra rahim ve yumurtalık kontrolü için sizi muayene edecektir. Bu süreç içinde hanımların en korktuğu ve sevmediği durumun bu olduğunun biz hekimlerde farkındayız. Ama ne yazık ki sizlere yardımcı olabilmemiz ve yol gösterebilmemiz için başka seçeneğimiz olmuyor. Buradaki durumda en azından size eşlik etmek için yanımızda olan asistan veya hemşiremizden destek alabilirsiniz.

Muayene sonrası hekiminiz size süreç hakkında bilgi verecek, gerekli takviye vitamin ilaçlarınızı verecektir. Ya da tahliller isteyip sonuçlarınıza göre muayene sonrasında takviye vitamin ilaçlarınızı yazabilir. Sizden de ricamız öncesinde aklınıza takılan ve not aldığınız soruları sormanızdır.  Böylelikle hem hekiminiz içinizi rahatlatacak hem de siz aklınıza takılan sorun veya sorularınızdan kurtulacaksınız.

Doktorunuz ile tanışma sonrası, süreç ile ilgili asistanları da size bilgi verecektir. Hatta sürecin yazılı olduğu bir dosya da vereceklerdir. Dosyada asistan ve hemşirenin iletişim bilgileri olduğu için muayene sırasında unuttuğunuz, anlamadığınız veya ilaçlarınız ile ilgili aklınıza takılan bir konu olduğunda iletişime geçebilirsiniz.

Tedaviye başlama

Hastalarım bu süreçte karar vermenin zor olduğunu söylerler. Aslında karar vermek bence tedavinin kolay kısmıdır. Başladıktan sonraki süreçte kullanılan iğneler işlemler veya sonucu beklemek daha zorlayıcı bir dönem olabilir. Her zaman kendi hastalarımada önerdiğim gibi beyler en çok iş sizlere düşmekte. İnandığım şeylerden biride bu dönemdeki stres faktörü. Genelde izlenimlerin stressiz bir tedavi sonucunun pozitif yönde olduğudur.

Başlamaya karar verdikten sonra reglinin ilk günü aranıp randevu alınır. 2. veya 3.gün tedavi için kontrole çağırılırsınız. Bu kontrolün amacı tedaviye başlamak için herhangi engel bir durum olup olmadığıdır. Eğer yumurtalık kistiniz yoksa tedaviye başlanır. Kist deyince aklınıza kötü şeyler gelmesin. Böyle bir durum olduğunda endişe etmeyin basit bir doğum kontrol ilacı ile kistiniz eritilip öbür ay tedaviye başlanır. Ne demişler geç olsun güç olmasın. Tedaviye başlamak sizin o kulaktan kulağa gelen kilo yapan iğnelere başlamanız demek oluyor. Konusu açılmışken buna da açıklık getirelim. Yok öyle bir şey! İğneler kilo yapmaz. En fazla 500 gr. olabilir. Tedavi sonrasında geçen bir durumdur. Bence burada ki kilo alımını, iştahınızı açan destekleyici vitamin ilaçları yapıyor. Burada da size büyük iş düşüyor. Dikkat etmelisiniz.

Kafein, sigara ve alkol Kullanımından uzak durun!

Yaklaşık olarak 10 – 12 gün göbekten iğne kullanıp, 3 – 4 kez doktorunuza yumurta büyüklüklerini ölçmek için kontrole gidersiniz. Bu süreçte her zaman dikkatli ve titiz olmalısınız. Çünkü yanlış kullandığınız bir iğneniz tedavinizin gidişatını değiştirebilir. Sonuç olarak aynı amaç için uğraşmaktayız. Çiftimizin de bu konuda dikkatli olması gerekmektedir. Tabi böyle söylediğim için strese giren hastalarım oluyor. Kesinlikle stres yapılacak bir durum yok. Sadece dikkatli olmanızı istiyoruz. Zor biliyorum ama hem dikkatli davranıp hem de rahat olmanızı istiyoruz. Bu süreçte yasakladığımız şeylerde oluyor. Kafein, sigara ve alkol. Kahve içmeyin demiyoruz ama günde en fazla bir bardak içebilirsiniz. Sigara ve alkol için kesinlikle içmenizi tavsiye etmiyorum. Bu dönemin birbirinize destek olarak daha rahat geçeceğini sizde fark edeceksiniz.

Yumurtalarınız büyüdükten sonraki süreç, çatlatma iğneleriniz ki çok çok dikkat etmeniz gereken bir saat uygulaması var. İşte burada dakik olup vaktinde yapmanız şart. Maalesef geri dönüşü olmayan hatalara sebebiyet verebiliyor. O kadar emek vermişken ne siz nede bizler boşa gitmesini istemeyiz.

Yumurta toplama süreci 

Yumurta toplama gününüzde hastanede olmanız gereken saat çok önemlidir. Bu saati kaçırmanız yumurta toplama işlemine geç girmenize neden olabilir. Bu da yumurtalınızın hekiminiz toplamadan önce çatlaması anlamına gelir. Böyle bir durumu ne hekiminiz nede siz istersiniz. O yüzden dakik olmanız gerekmektedir.

Yumurta toplama işlemi 15-20 dakikalık bir işlemdir. Anestezi aldığınız için bir şey hissetmezsiniz. İşlem sonrası adet ağrıları gibi ağrılar ve kanama olabilir ki buda normaldir. İşlemden sonra 1-2 saat kadar hastanede dinlendikten sonra sizi taburcu edeceklerdir.

İlaç Kullanımına Dikkat

Yumurta toplama öncesinde olduğu gibi sonrasında kullanmanız gereken önemli ilaçlarınız olacak. Hekiminiz verdiği tedaviyi dikkatli bir şekilde uygulamalısınız. Heyecanlı bekleyişiniz bundan sonra başlamakta. “Yumurtalarınız döllendi mi?” “Kaç tane embriyonuz oluştu?”“Kaliteleri ne durumda?” gibi sorular bundan sonraki süreçte en çok sorduğunuz sorular arasında olacak. Bu süreçte günlük olarak sizi arayıp bunlar ile ilgili bilgiler verilir. Tabii sizde bu süreci oldukça heyecanlı geçirirsiniz. Eğer embriyolarınız güzel bir gelişme gösterirse 2-5 günlük süre zarfında transfere çağırılırsınız. Bazı özel durumlarda da dondurma işlemi yapılabilir. Bu süreçte de transfer olacağı gün transfer yerine dondurma işlemi yapılır.

Transfer günü

Özellikle bugüne ayrı bir yazı yazmak istedim. Hastalarımdan hissettiğim kadarıyla en çok panik yapılan gün. Transfer işlemi, yumurta toplama işlemi gibi anestezi altında olmaz. Daha basit bir işlemdir. Muayene olur gibi düşünebilirsiniz. Sadece işleminizin hekim açısından daha rahat geçmesi ve sizin ağrısız bir işlem geçirmeniz için idrara sıkışık olmanız gerekmektedir. Burada da hastalarım ile genel de mücadele eden tarafta oluyorum. ☺

İdrara sıkışmış olmak işlem ile ilgili bir durumdur. Sıkışık olmanız işlemin rahat ve konforlu geçeceği anlamına gelir. Duramayacak kadar bir sıkışlılıktan bahsetmiyoruz. 5 bardak su içip yürümek yeterli olacaktır. Kendi durumunuza göre de transfer saatine göre bu süre zarfını ayarlamanız gerekir. Sıkışık olmazsanız işleminiz zor geçebilir. Yani işlemeniz olumsuz geçmez ama zor bir işlem olur. O yüzden her zaman bu konuda dikkatli olmanız istenir.

İşlemin duygusal kısmı ise; rahat ve stressiz bir işlem olmasıdır. Sizde bu süreçte eşiniz ile birlikte birbirinize destek olup rahat olmaya çalışmalısınız. Bence kendinizi artık gebe kalmışım da derdim tasam yokmuş rahatlığına bırakmalısınız.

Transfer sonrası

Transfer 10 dakikalık bir işlemdir. İşlemden sonra sedye ile yatağınıza alınıp 45 dk yatmanızı isteriz. Sonrasında tuvalete gidebilirsiniz. “45 dakika tuvaletimi mi tutacağım?”şeklinde düşünebilirsiniz. Ancak mesaneniniz rahime baskı yapacağı için buna gerek yok. Aksine tutmanızı bizde istemeyiz.  Ordaki personel arkadaşlarımız size bir sürgü vereceklerdir. Ve tuvaletinizi yapmanızı isteyeceklerdir. Lütfen buna itiraz etmeyin. Çok hoş bir durum değil farkındayız ama biz aynı takımdayız. Zararı olacak şeyleri size ne önerir ne de uygulatırız. Bazen fedakârlık yapmamız gerekmekte.  En çok iş siz hanımlara düşüyor. Bu yüzden cennet annelerimizin ayaklarının altında ya. Tekrar söylemekten kaçınmayacağım ama lütfen beyler hanımlarınızı bu kadar cefanın içinde el üstünde tutmanız gerekmekte.

Hastaneden ayrılıp eve gitme yolculuğunuz içinde telaş etmemenizi, ani hareketlerden kaçınıp mümkünse yatarak ya da oturarak yolculuk yapmanızı öneririm. ( Aracınızın arka koltuğunda ayaklarınızı uzatarak gidebilirsiniz.)

İstirahat Şart

Evinize geldiğinizde 2 gün istirahat şart. İşte hanımlar burada ayaklarınızı uzatıp diğer yorucu günlerin acısını çıkartabilirsiniz ☺ İşin şakası dışında 2 gün yemek yiyip tuvalete gitmek gibi kendi işlerinizi kendiniz halledebilirsiniz. Sürekli yatmanızı değil günlük hayatınızı ağırdan ve yavaş yaşamanızı istiyoruz. Açıkçası kaç günlük yorgunluğunuzu 2 gün evde dinlenerek geçirmeniz en güzeli. Sonrasında günlük hayatınıza dönebilirsiniz. Çalışan hanımlar işine dönebilir. Ev hanımları ev işlerine dönebilir. Ama fiziksel ve manevi açıdan kendinizi yormamanızı öneriyorum.

İlaçları aksatmadan kullanmanız önemli. Bundan sonraki süreç beklemek ve sabretmek ile geçecek süreçtir. 12 gün sonra büyük gününüz gelecek. Sizden 12 gün sonra test istememiz sizi strese sokmak değil. Gebeliğin olup olmadığı en erken ve doğru bugün belli oluyor. Biliyorum erken yaptırıp sonuç almak istiyorsunuz. Ama kendinizi strese sokmak dışında başka bir işe yaramıyor. Çünkü doğru sonucu alamazsınız. Aksine kendinizi ya üzer ya da erkenden hayallere kapılmış olursunuz. Ama bir baktınız 12. Gün sonucunuz farklı. En güzeli sabırlı davranmaktır. Sonuçta günlerdir bekliyorsunuz 2-3 gün mü beklemeyeceksiniz. Size bu konuda güvenip tam. Hanımlar bu işin de üstesinden gelecektir.

Bu süreçte; hapşırmak, öksürmek, merdiven çıkmak, eğilip kalkmak embriyonuzu düşürmez. Kafein, sigara ve alkol dışında istediğinizi yiyip içebilirsiniz. Aşırıya kaçmadan bitkisel çaylardanda içebilirsiniz. Önerim protein açısından zengin gıdalar tüketmeniz. Bol bol su içmeniz. Ve bu dinlenme, bekleme sürecinin tadını çıkarmanız.

Sonuç günü

Büyük gün geldiğinde bu sonucu eşiniz ile beraber karşılayın. Sonuç pozitif çıkarsa her şey çok güzel emekleriniz karşılığını bulmuştur. Ama ilaç süreci bitmemiş ve bir süre daha devam edecektir. Bebeğinizi hayırlısı ile kucağınıza almanız temennimdir.

Burada destek olunması gereken konu sonucumuz olumsuz olursa kısmı. Anne adaylarım siz her şeyden kıymetli ve değerlisiniz. Bu olumsuz sonuç sizi yıkmamalı. Aksine daha çok cesaret verip yola devam etmelisiniz. Siz sanmayın ki bizim için söylemesi kolay. Sizin kadar üzülemem belki ama inanın beni de fazlası ile üzen bir durum. Bende beraber gülmek güzel sonucu karşılamak isterim. Ama eğer olumsuz olduğunda hemen yıkılırsak nasıl savaşçı anneler oluruz. Daha çocuğumuz dünyaya gelmeden ilk yenilgiyi kabul mü edelim?

Siz birde bütün sınıf okumayı öğrendiğinde sizinki daha öğrenemedi durumunu yaşayacaksınız. Durun bakalım hemen pes etmek yok. Hekiminiz ile beraber bu süreci de atlatacaksınız. Sizin için süreç şimdi başlıyor. Kimse istemez ama bu yenilgi değil. Daha maçın ilk yarısı bitti. İkinci yarısı yeni başlıyor. Bu durum aksine sizi tekrar tedavi için yönlendirmeli.

“Neden olmadı?” En çok bunu duyarım hastalarımdan. Çözüm bulunur yola devam edilir. Her zaman çözüm vardır. Bu tedavide bize çözüm yardımcı olacaktır. Siz sıkı durursanız bu durumuda beraber atlatırız. Hastalarımız her zaman yanında olmak istediğim dönem aslında bu. Keşke elimde sihirli bir değnek olsa ve her şeyi istediğimiz gibi yapsam ama yok. Zaman ile bu süreçte geçecek ve siz daha güçlü adımlar ile yola devam edeceksiniz. Sizin çocuk daha doğmadan sizi anne ve babalık için deniyor olabilir ☺ Hep güzeli ve iyiyi düşünüp yola devam etmelisiniz.

Zor günlerizde destekçiniz olacak biz tüp bebek hekimleriyiz.

Tüp bebek aşamaları, kişiye özel tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri, infertilite (kısırlık) ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji,  tüp bebekgebelik ve üreme immünolojisi sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle