Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlıkları
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları durumlarında başarıya gitmenin en önemli yolu; başarısızlık nedeninin çok iyi araştırılıp bulunmasında ve çözümün üretilmesidir. Gelişen teknoloji ile birlikte tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları büyük oranda azalmaktadır.
Olumsuz geçen her tüp bebek denemesi ardından çiftler büyük stres ve üzüntü yaşamaktadırlar. Bu nedenle de denecek bir sonraki tedavinin başarılı olması için seçeceğiniz doktor ve merkezi çok iyi araştırmanız gerekmektedir. Çünkü tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarının en önemli nedenlerinden biride gelişen teknolojiye ayak uydurulmamasıdır.
İlerleyen modern teknikler sayesinde bu başarısızlıklarda durum tam tersi yönde sonuçlanabilmektedir.
Daha önce uygulanan 3 tüp bebek uygulamasında iyi kalitedeki embriyo elde edilip transfer edilmesine rağmen gebelik elde edilememesi. Ya da toplamda 10 ve daha fazla sayıda embriyo transfer edildiği halde gebelik oluşmaması ‘Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları’ olarak adlandırılır.
Tekrarlayan Tüp bebek Başarısızlıkları Nedenleri Nelerdir?
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları nedenlerinden bahsetmek gerekirse; bunun birçok nedeni olabilir.
Sürekli olumsuz sonuçla karşı karşıya kalan çiftler doktor tarafından geniş bir pencereden değerlendirilerek tedaviye öyle başlanmalıdır. Değerlendirme ne kadar iyi yapılır ve gelişen teknolojiden faydalanılır ise başarı oranı o derece artacaktır.
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları başlıca nedenleri şöyle sıralanabilir;
- Elde edilen embriyonun bozulmuş genetik yapısı yani sağlıksız embriyo transferi.
- Sağlıksız yumurta veya spermden elde edilen embriyo transferi.
- Tedavi sırasında kullanılan ilaç protokollerinin hastaya uygun olmaması.
- Embriyonun gelişmesi için sağlanan ortamın yeterli olmamasına bağlı olarak kötü embriyo gelişmesi.
- Embriyo dış zarının kalınlaşarak tutunamaması.
- Kadın rahminin gebeliğe hazır hale gelmeden transfer yapılması
- Rahim iç duvarının (Endometrium) istenen ve gebelik oluşması için gereken seviyede olmaması.
- Kadın rahimi içinde embriyonun tutunmasına engel olabilecek polip, miyom gibi oluşumların bulunması.
- Kadının daha önce geçirdiği enfeksiyon veya kürtaj gibi işlemlere bağlı olarak gelişen yapışıklıklar.
- Embriyonun gelişmesine engel olabilecek pıhtılaşma sorunları.
- Kadında genetik ya da sonradan oluşan immünolojik bozukluklar.
- Çikolata kistleri gibi nedenler tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarının en belirgin nedenleri arasında yer almaktadır.
Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlıklarında Neler Yapılmalıdır?
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları neden olan bir tek neden olabileceği gibi birçok neden birden başarısızlığa neden olabilir. Bu nedenle de çiftler her durumdan değerlendirilmeli ve başarısızlığın son bulması için neden olabilecek her sorun ortadan kaldırılmalıdır.
Bu sorunların tespiti içinde çiftler çok ayrıntılı testlerden geçirilerek değerlendirilmelidir.
Öncelikle anne ve baba olmak isteyen çiftlerin gebelik oluşumuna engel olabilecek herhangi bir genetik hastalığın olup olmadığı tespit edilmeli. Bunun için kromozom analizleri, genetik pıhtılaşma sorunları ve immünolojik yönden araştırmalar yapılmalıdır.
Eğer çiftlerden herhangi birinde genetik problem varsa tüp bebek tedavisinde edilen embriyolara, transferden önce, genetik tarama yapılarak sağlıklı embriyo tespiti yapılmalıdır. Sağlıklı bir genetik yapıya sahip embriyolar transfer edilmelidir. Yine başarıyı arttırmak için kaliteli yumurta ve sperm elde etmekte önemli basamaktır. Yüksek mikroskobik büyütme yöntemi IMSI metodu ile seçilen sağlıklı hücreler embriyo kalitesine olumlu katkı sağlayacaktır.
Ayrıca yine tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları önüne geçmek adına rahim içi bozuklukların önceden belirlenmesi gerekmektedir. Bunun için de histeroskopi veya laparoskopi gibi operasyonlardan faydalanılmalıdır.
Embriyonun tutunup gelişimini sağlayacak uygun ortam yani rahim düzeltilmediği taktirde başarısızlık devam edecektir. Tedavide ne kadar iyi kalitede embriyo gelişirse gelişsin gebelik elde etmek mümkün olmayacaktır.
Son olarak başarısızlığa neden olan en önemli nedenlerden biri strestir. Özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları durumlarında çiftler büyük stres altındadır ki bu da başarısızlıklara neden olan sebeplerdendir. Bu noktada çiftlerin psikolojik destek almaları başarı oranını arttıracağı hiç şüphesiz bir gerçektir.
Büyük umutlar ve maddi manevi fedakarlıklarla başlanılan tedavilerin defalarca negatif sonuçlanması çiftler açısından haklı olarak oldukça yıkıcı olmaktadır. Bu nedenle, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları nda, çiftlere psikolojik destek verilmesi de başarıyı arttıracak etkenler arasında değerlendirilmelidir.
Gebelik takibi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri, ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Jinekoloji ve tüp bebek sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.