Jinekoloji

Kadın hastalıkları, kadın sağlığını ve üremesini engelleyecek problemleri içermektedir. Sırasıyla kadın genital organları vulva, vajen, serviks, uterusi, tubalar ve overlerdir. Doğal olarak kadının vücudunun dış kısmından içeri doğru ilerleyen genital organlardaki basit bir hastalık tüm vücudu riske sokabilmektedir. Bu yüzden kadının sağlık halının iyi olması için jinekoloji olarak kontrol edilmesidir.
Jinekoloji daha çok adet dönemini görmeye başlayan genç kızlardan menapoza girmiş yetişkin kadınlara kadar olan genital organlarında oluşan sorunlarla ilgilenir. Ancak henüz çocukluk çağında da özellikle hormonal veya tümoral nedenlerden de jinekolojiyi ilgilendirecek sorunlar olabileceği unutulmamalıdır. Aynı şekilde menapoz sonrası yaşam da artık jinekolojinin konusudur.

Jinekoloji hem klinik hem de cerrahi bir alandır. Başka bir deyişle hastalarımızı hem ilaçlar hem de cerrahi yöntemler ile tedavi edebilmekteyiz. Jinekoloji hem endokrinoloji hem mikrobiyoloji hem fizyoloji hem de anatomi bilim dallarını içeren geniş spektrumlu bir bölümdür.

Kadın sağlığının ana çocuk sağlığını da etkileyeceğini düşünecek olursak sadece kadınlar için değil aynı zamanda onların yetiştireceği kuşaklar için de önemli olmaktadır. Halk arasında ilk jinekolojik muayenenin ne zaman olması gerektiği konusunda çelişkili saptamalar vardır. Maalesef birçok kadın evlenip gebe kaldıktan sonra jinekolog yüzü görürken bazıları ise hiç kontrolden geçmemektedir. Jinekolojide birçok ileride ciddi sorun yaratacak hastalık önceden tedbir edilmekte ve basit bir şekilde tedavi edilmektedir.

Jinekolojinin Diğer Konuları

Jinekolojinin diğer ilgilendiği bir konu ise kadın sağlığını korumaktır. Kadının doğurganlığının korunması bizler açısından çok önemlidir. Doğurganlık hem kadının iç dünyası ve fizyolojik yapısı için önemli olurken yeni kuşakların sağlıklı olması içinde önemli olmaktadır. Bu bağlamda üretkenlik potansiyellerini koruma ve ölçerek bilgilendirme jinekologların görevlerindendir. Başka bir deyişle kadının ne zaman doğurmak istediğinin belirlenmesinde veya hamile kalmayı geciktirmek için nelere dikkat etmesi konusunda bilgilendirme yapmamız toplum sağlığı açısından da önemlidir. Aile planlaması altında kadınları istenmeyerek gebeliklerin oluşmasından korurken sosyal ve ekonomik hayatlarını da kontrollerin de olmasını sağlamaktayız. Doğum kontrol yöntemleri haricinde gelişen teknolojiyle beraber artık kadınların yumurtalarını dondurarak üreme potansiyellerini uzatabiliyor hatta optimize ediyoruz. Yumurta dondurma ile daha detaylı bilgiye aşağıda ulaşabilirsiniz.

Jinekoloji ile ilgili diğer sık sorulan soru ise kadınların jinekoloğa gitmesi için muhakkak cinsel münasebette bulunması gerekli olduğudur. Cinsel münasebet daha çok enfeksiyon veya gebelik ile ilgili hastalıklarda olması gereken bir durum iken kadın genital organlarının özellikle rahim yumurtalık hastalıkları cinsel münasebetten bağımsızdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki neredeyse her 5 kadından birinde genital organlarında doğuştan gelen bir anomali olabilmektedir.
Son olarak yine üreme potansiyelini etkileyebilecek bir çok problemin tespiti için cinsel münasebet olmuş olması beklenmez. Bunun yanında gelişen teknolojik imkanlar herhangi bir endişe yaratmadan genç kızların veya evlenmemiş kadınların jinekolojik muayenelerini sağlamaktadır.

Özellikle ileri yaşlardaki kadınları endişelendiren menopoz nedir? Belirtileri nelerdir? Menopoz dönemi hakkında bilmek isteyeceğiniz her şeyi burada bulabilirsiniz.

0 yorum 4848 görüntüleme

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Günümüzde cinsel yolla bulaşan hastalıklar, modern yaşamla birlikte giderek artmıştır. Sorunun temelinde bireylerin bu tür hastalıklardan korunmak için gerekli tedbirleri almaması, bu hastalıklar hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması ve bilinçli davranmamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca hastalığın teşhisinden sonra, sadece hasta değil cinsel eşi de kontrol edilmeli ve gerekirse tedavi uygulanmalıdır.

Devamını Oku »
0 yorum 5135 görüntüleme

Endometrial polip (Rahim polip) nedir?

Rahim tabakasının içinde, tepecik, üzüm tanesi veya bazen çubuk şeklinde uzantı yapan katlantılara polip denir. Polipler aynen cildimizde oluşan benlere benzerler ancak renksiz olurlar.

Devamını Oku »
0 yorum 4975 görüntüleme

Erken Menopoz Nedir?

Bir kadının normal şartlarda 40- 50’li yaş aralığında menopoza girmesi gerekir. Ama bazı kadınlarda bu yaş aralığı 35’ e ve 35 yaş öncesine kadar düşmektedir. Erken sonlanan doğurganlığa erken menopoz denir.

Devamını Oku »
0 yorum 4920 görüntüleme

Menopoz Döneminde Beslenme Kuralları

Enerji içeriği düşük olan ancak besleyici değeri yüksek besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Basit şekerlerin yerine kompleks karbonhidratlardan (tahıllar, kurubaklagiller, patates vb.) zengin besinler tüketilmelidir.

Devamını Oku »
0 yorum 4911 görüntüleme

Menepoz Nedir?

Özellikle ileri yaşlardaki kadınları endişelendiren menopoz nedir? Belirtileri nelerdir? Menopoz dönemi hakkında bilmek isteyeceğiniz her şeyi burada bulabilirsiniz.

Devamını Oku »
0 yorum 5025 görüntüleme

Aşırı Tüylenme

Tüylenme (hirsutizm) kadınlarda aşırı miktarda erkeksi siyah kılların olmaması gereken yerlerde (bıyık, çene, göğüs, karın) büyümesidir.

Devamını Oku »
0 yorum 4946 görüntüleme

Genital Enfeksiyonlar

Vajinal (genital) enfeksiyonlar daha çok yaz aylarında görülür. Yazın hava sıcaklığının yükselmesiyle beraber genital bölgenin nemli kalmasına bağlı olarak vajinal mantar enfeksiyonu artar.

Devamını Oku »
0 yorum 4952 görüntüleme

Histeroskopi Nedir?

Rahim içi dokusunu (endometrium) incelemeye yarayan histeroskopi isimli bu endoskopik yöntemle uterusun içini ilgilendiren anormallikler tespit edilebildiği gibi rahim içi dokusundan parça almak veya küçük patolojilerin ( küçük polip, myom vs.) tedavisini yapmak mümkündür.

Devamını Oku »
0 yorum 5019 görüntüleme

Spiral Nedir?

Spiral Nedir?: En çok tercih edilen doğum kontrol yöntemleri arasında yer alan hormonlu spiral ile istenmeyen bir hamileliği kolayca önleyebilirsiniz. Hormonlu spiral kısaca hamileliği engelleyen, kadınlar tarafından kullanılan etkili bir araçtır.

Devamını Oku »
0 yorum 4886 görüntüleme

Adet Düzensizliği

Kadınların % 14 ila % 25’inde düzensiz adet döngüsü vardır; bu, döngüler normalden daha kısa veya daha uzun ya da normalden daha ağır veya hafiftir. Peki adet düzensizliği nedir? Adet düzensizliğinin nedenleri ve tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi haberimizde bulabilirsiniz…

Devamını Oku »
0 yorum 14712 görüntüleme

İlk Adet Görme (Menarş)

Menarş, puberte çağına girmiş genç kızların menstrüasyonlarının yani adet kanamalarının başlangıcını ifade eder. Ergenlik ( puberte ), doğurganlık için uygun şartların hazırlanması koşuluyla bir takım değişimlerin söz konusu olduğu dönemdir. Bu dönemin belirtilerinden sadece biri olan Menarş, dönemin başlamasından yaklaşık olarak bir yıl sonra ortaya çıkararak, bir ila üç yıl arasına kadar devam eder.

Devamını Oku »
0 yorum 5045 görüntüleme

Çikolata Kisti Kansere Neden Olur Mu?

Üreme çağındaki her kadının % 15’inde görülebilen, ayrıca bu nedenle çocuk sahibi olamayan kısırlık vakalarının % 30’unda çikolata kistinin etkisi görülmektedir.

Devamını Oku »