Spiral Nasıl Çıkarılır?

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 23735 görüntüleme

Spiral nedir?

Spiral, en etkili doğum kontrol yöntemlerinden birisidir. Spermlerin rahim duvarına doğru ilerlemesini önleyen T şeklindeki bir aracın rahme yerleştirilmesi ile uygulanmaktadır. Bu sayede spermlerin yumurtaya ulaşmasını ve dolayısıyla gebeliğin oluşumunu engellemektedir.

Spiral, poliklinik koşullarında yapılan oldukça basit ve kolay bir uygulama yöntemine sahiptir. Jinekolojik muayenede spekulum kullanılır ve vajen içerisi antiseptik solüsyon ile temizlendikten sonra rahim içine bu araç yerleştirilir. Ancak işlem öncesinde hastanın muayenesi ve gerekli kontrollerinin yapılması gerekir. Amaç rahim içinde herhangi bir akıntının olup olmadığı, eğer mevcut bir semptom var ise, kültürlerle değerlendirilerek tedavisinin yapılmasıdır. Tedavinin ardından rahim lokalizasyonu değerlendirilerek spiral uygulamasına geçilir.

Spiral uygulaması uzun süreli koruma sağlarken, kişi için oldukça rahat bir hizmet sağladığı için de tercih edilmektedir. Uzun süreli koruma görevinden sonra yenileme veya kişinin gebelik düşüncesi doğrultusunda çıkartılmaktadır. Spiraller kolay ve ağrısız bir şekilde rahmin içine yerleştirilir ve yine aynı prensiple çıkarılır.

Spiral çıkarma işlemi 

Ultrasonografi aracılığı ile spiralin yeri teyit edilir. Ardından kişi normal jinekolojik muayene masasına yatırılır. Spekulum yerleştirildikten sonra, spiralin ipleri de net bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu iplerden tutularak, spiral çekilir ve çıkartılır. Daha sonra spekulum çıkartılır ve işlem tamamlanır. Tüm bu işlem 1-2 dakika süren oldukça basit bir uygulamadır. Kişi uygulama sırasında herhangi bir rahatsızlık veya ağrı hissi duymaz.

Spiral iplerine ulaşılamıyor ise

Ancak nadir de olsa spiral iplerinin rahim içine kaçması veya kopması gibi bir durum söz konusu olabilir. Bu nedenle muayene esnasında spirale ulaşmak biraz zaman alacaktır. Bu gibi durumlarda, rahim içine çok ince bir alet yerleştirilerek, spiral tutularak çekilir. İşlem esnasında kişi biraz rahatsızlık duyabilir. Çünkü uygulama normal spiral çıkarılma işleminden farklı ve daha uzun sürmektedir. Bazı durumlarda spirale ulaşmak ve çıkarmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle de histeroskopi adı verilen kameralı bir araç ile müdahale edilmesi gerekebilir. Bu yöntem sayesinde de spiral kolaylıkla çıkartılabilmektedir. Bu müdahaleler çok nadir de olsa yaşanabilir. Ama genel olarak ipler tespit edilerek, spiral başarılı bir şekilde çıkarılır.

Spiral karın içerisinde saptanmış ise

Spiralin rahim içerisinden karın içine doğru kayması sonucunda, ultrasonografi kontrollerinde ( rahimde )spirale ulaşılamama durumudur. Bu nedenle karın bölgesinde röntgen çekilerek, spiralin karın organları arasında olup olmadığı kontrol edilir. Röntgen sonucunda spiralin yeri saptanır ve çıkarılması için cerrahi müdahale gereklidir.

Kişiye özel tüp bebek tedavisi, gebelik takibi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji,  tüp bebekgebelik ve üreme immünolojisi sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle