Sigara ve Alkolün Kısırlık Üzerindeki 10 Etkisi
Sigara ve alkolün kısırlık üzerinde etkisi; kullanımı birçok sağlık sorununa yol açtığı gibi üreme sağlığını da olumsuz etkilediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
İçinde 4 binden fazla insan sağlığına zararlı madde bulunduran sigaranın, bağımlılık yapan etkisi nikotinden kaynaklanmaktadır. İnsan sağlığı üzerinde sayısızca probleme yol açan zararlı alışkanlıklar, kısırlık sorununa da neden olmaktadır.
- Testislerde sperm üretimini etkilediği gibi cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyon da azalma, döllenme yetersizliği, kalıtımsal bozukluklar meydana gelir. Bu sorunlar başlıca kısırlık nedenleri olmaktadır.
- Rahim ve yumurtalık kanserine neden olduğu gibi; çocuk düşürme, sakat ve eksik doğum, erken menopoz gibi tehlikeler oluşturarak kısırlığa neden olabilmektedir.
- Sigara içen babaların, çocuklarında hayati riski taşımasına neden olabiliyor. Hamileliğinde sigara içen kadınların bebekleri – 15 eksik kilolu doğdukları gibi zekâ eksiklikleri de görülür. Bunun yanında aşırı sigara ve alkol tüketimi çocuklarında oluşabilecek kısırlık problemlerine zemin hazırlamaktadır.
- İdrar kesesinde mesane kanserine neden olarak kısırlık sorununa yol açar.
- Sigara ile vücuda alınan nikotin, yumurtalıklarda bulunan hücreleri olumsuz etkileyerek yumurtanın genetik anomalilere gereğinden fazla eğilimli olmasını sağlar.
- Nikotin yumurtalıklara zarar vererek menopozun daha erken yaşlarda olmasını neden olurken bu da erken yaşta kısırlık sorunu yaşanması demektir.
- Sigara ve alkol kullanımı doğal yollarla gebe kalmayı zorlaştırır ve düşüklere neden olur.
- Yapılan çalışmalarda sigara içen kadınların yumurtalık kapasitesinde içmeyenlere göre önemli bir düşüş tespit edilmiştir.
- Yapılan araştırmalar, haftada 60 ml. üzeri alkol kullanımının sperm üretimini olumsuz yönde etkilediği göstermiştir. Ayrıca steroid, antidepresan, sulfomidli bazı abtibiyotikler, kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da sperm kalitesi, hareketliliği ve üretimi için zararlı olabilmektedir.
- Aşırı alkol tüketimi genital ve üriner sisteme ait anomalilere yol açarak kısırlığa neden olmaktadır.
Gebelikte alkol kullanımının yol açtığı problemler
Alkolün bebek üzerindeki etkilerinden biri de, gelişmekte olan beyini etkileyerek sinir hücrelerinin gelişimini bozarken, hücrelerin göçüne de neden olmaktadır. Ayrıca kemik ve kıkırdak hücrelerinde deformasyonuna sebep olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
- Öğrenme bozukluğu,
- Konuşma güçlüğü,
- Dikkat eksikliği,
- Spina bifida ( omurgada açıklıklar ),
- Konjenital kalp hastalıkları,
- Genital ve üriner sisteme ait anomaliler, görülebilir.
- Sigara gibi alkol kullanımı da düşük ve erken doğum riskleri oluşturur.
Fötal alkol sendromu (FAS)
FAS, annenin hamilelikte alkol tüketimine bağlı olarak çocukta özel doğumsal bozukluklara ve zekâ geriliğine neden olarak açıklanmaktadır. Bu çocuklarda başkaları ile kolay iletişim kuramama ya da sonucunu düşünmeden direk eyleme geçme gibi davranış ve gelişim bozuklukları görülebilmektedir. Ayrıca yüz şeklinde de belirgin farklılıklar olabiliyor. Yapılan ciddi araştırmalar sonucunda, gebelikte kullanılan sigara ve alkolün kesin olarak bebeğe zarar verdiği kanıtlanmıştır. Bebeğinizin fiziksel, zihinsel ve davranışsal bozukluklara sahip olmaması için özellikle sağlığı söz konusu olduğundan, bu tür kötü alışkanlıklardan uzak durmanız şart!
Gebelikte sigara kullanımının yol açtığı 8 problem
- Bebeğin büyümesini engeller.
- Vücudun zararlı bakterilere karşı direncini düşürür.
- Düşük yapma veya erken doğuma sebebiyet verir.
- Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini engeller.
- Gebelikte içilen sigara bebeğin akciğer kapasitesinin gelişmesini engelleyerek solum yolu hastalıklarına neden olur.
- Gebeliklerinde sigara içen kadınların çocuklarının geç algılama sorunu yaşadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
- Plasenta Previa riskini arttırır.
- Kemiklerden kalsiyum mobilize edildiğinden kemik kaybı artar, B12 vitamininin bağırsaktaki sentezi azalır.
Sigaranın içinde 3000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bu kimyasal maddeler içinde; nikotin, karbon monoksit ve siyanid’ in özellikle fetüse olan etkileri belirlenmiştir.
Kişiye özel tüp bebek tedavisi, gebelik takibi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri, ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Jinekoloji, tüp bebek, gebelik ve üreme immünolojisi sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.