Sezaryen Gebeliğin Kaçıncı Haftası Yapılır?

Sezaryen ile doğum şekli kişinin isteğine bağlı olarak yapılabildiği gibi, yaşanan bazı tehlikeli durumlarda, ilk seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Olası tehlike durumu; anne ve bebeğin sağlığı açısından normal doğumun gerçekleşmesine engel komplikasyonları kapsamaktadır. Yöntemler farklı olsa da, anne ve bebeğin sağlığı açısından en uygun yöntem belirlenerek, başarılı bir şekilde doğumun gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 8048 görüntüleme

İsteğe bağlı olarak yapılan sezaryen doğumları önceden planlı olarak gebeliğin 39. haftasında yapılmaktadır. Uzmanlarda bu haftadan önce sezaryen ile doğumların yapılmaması gerektiğini savunmaktadır. Sezaryen, gebeliğin son adet tarihine ve ultrason güncellemelerine göre 39 hafta 0 gün olduğunda ve sonrasında yapılabilir. Bu haftadan önce yapılması, bebek ile ilgili bazı risk faktörlerinin yaşanmasına neden olmaktadır. Ancak planlı yapılan sezaryen doğumunun dışında, hafta gözetmeksizin yapılması gereken bazı acil durumlar söz konusu olabilmektedir. Bu uygulanan işleme acil sezaryen denir.

Sezaryen

Acil sezaryen nedir, hangi durumlarda uygulanır?

Doğum planı dışında gerçekleşen acil sezaryen ameliyatları, anne ve bebeğin hayati risk taşıdığı durumlarda acil olarak, gebeliğin her haftasında yapılabilmektedir. Ablatio plasenta denilen, plasentanın rahim içerisinde konumlandığı bölgeden erken ayrılması sonucunda, şiddetli kanamalar meydana gelir. Bu durum bebeği tehlikeye sokabilecek en ciddi problemlerden bir tanesi olduğu için, acil sezaryenin yapılması gerekir. Annenin yaşadığı bazı sağlık sorunları nedeni ile bebeğin etkilenmesi söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda da acil sezaryen uygulanır.

Genellikle 34. gebelik haftasından sonra yapılan sezaryen ameliyatlarında bebek ile ilgili bir komplikasyonlar yaşanmazken, 34. haftadan önce yapılan ameliyatlarda bebeğin akciğer gelişimini henüz tamamlamış olması nedeni ile solunum sıkıntısı gibi ciddi problemler yaşanabilmektedir.

24. gebelik haftasından önce karın katmanlarının ve rahmin sezaryen ameliyatlarında olduğu gibi kesilerek bebeğin çıkarılması işlemi uygulanır. Ancak bu süre zarfında uygulanan operasyona histerotomi denir. Bu operasyona sezaryen denilmemesinin nedeni ise, bebeğe dair hiçbir yaşam beklentisinin olmamasından dolayı kaynaklanmaktadır. Histerotomi gebeliğin sonlandırılması adına ( kürtaj gibi ) yapılan cerrahi bir işlemdir.

Sezaryen ile doğum kaç saat sürer?

Genellikle sezaryen ameliyatları 30 ile 60 dakika arasında değişmektedir. Daha önce birçok kez sezaryen ameliyatı geçirmiş olan kişilerde, bu süre daha uzun olabilir.

Kişiye özel tüp bebek tedavisi, gebelik takibi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji,  tüp bebekgebelik ve üreme immünolojisi sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle