Prolaktin Hormonu Nedir?

Vücudumuzda temel işlevlerin yerine getirilmesini sağlayan önemli unsurlardan biri hormonlardır. Hormonların Fazla ve ya az salgılanması durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler.

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 8055 görüntüleme

Bu önemli hormonlardan biri de prolaktin hormonudur.  Prolaktin hormonu süt veya stres hormonu olarakta adlandırılan hormondur.

Prolaktin hormonu beynimizin arka bölgesinde yer alan hipofiz bezi tarafından salgılanmaktadır. Vücuttaki asıl ve önemli görevi, kadınların doğum sonrası süt üretimini yaparak bebeğinin beslenmesini sağlamaktır. Bu hormon erkeklerde de bulunur ancak asıl işleviyse tam olarak bilinmemektedir.

Kadınlarda hamileliğin ikinci ayı itibari ile vücuttaki prolaktin oranı artmaya başlar. Böylece, bebeğin doğumuna kadar beslenmesi için gerekli olan anne sütü hazır duruma gelir. Bu hormon ayrıca doğum sonrası kadının belli bir süre adet görmesini engelleyerek bu dönemde hamile kalma riskini azaltır.

Tıp dilinde hiperprolaktinemi olarak adlandırılan kanda proloktin yüksekliği, kadınlarda âdet düzensizliği, gebe kalamama, hamile ya da emziren olmadığı halde memeden süt gelmesi gibi önemli sağlık sorunlarına sebep olabilir. Erkeklerde ise, cinsel gücün azalması ya da göğüste büyümeye neden olabilmektedir. Bu yüzden prolaktin hormonu salgılanması ile alakalı bir sorununuz varsa bir uzmana danışarak tedavi olmanız gerekmektedir.

Kişiye özel tüp bebek tedavisi, gebelik takibi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji,  tüp bebekgebelik ve üreme immünolojisi sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle