Modern Yaşamın Kısırlığa Etkileri

Modern Yaşamın Kısırlığa Etkileri arasında Gelişen teknolojinin sunduğu imkânlar sayesinde hayat standartlarının arttığı yönündeki düşünceler, herkes tarafından tartışmasız kabul edilmektedir. Ayrıca teknolojiye paralel olarak gelişen tıbbi olanaklarda çoğu hastalığa çözüm yolu sunmaktadır. Ancak bu imkânların getirisinin yanında modern yaşamı etkileyen ciddi sorunlara da yol açmaktadır.

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 229 görüntüleme

Çağımızın en yaygın sorunlarından birisi olarak kısırlık ortaya çıkmıştır. Anne ve baba olmak isteyen çiftler değişen hayat şartları ile birlikte bu isteklerini tıbbı destek almadan yerine getiremez duruma gelmektedir. Bu nedenle ülkemizde birçok tüp bebek merkezi hizmet vermektedir. Kısırlığa yol açan birçok faktör olmasına rağmen, en önemli etkenlerden biri modern yaşam olmaktadır.

Hayatını kolaylaştıran ve vazgeçilmez hale gelen teknolojik cihazlar, kısırlık gibi ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Kullanılan dizüstü bilgisayar sıcaklık nedeni ile sperm kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Sperm hücreleri oldukça hızlı bölünür ve çoğalırlar. Bu nedenle de dış etkilere karşı oldukça hassastır.

Türkiye’deki kısırlık oranları

Ülkemizde her yüz çiften 15’i kısırlık sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu oranın %45’i erkekleri kapsamaktadır. Modern yaşamın etkisi olarak bu sorunda ciddi oranda artış görülmektedir. Bu soruna yol açan başlıca nedenler çevresel faktörlerden kaynaklanmaktadır.

Modern Yaşamın Kısırlığa Etkileri

Kısırlığa neden olan faktörler

  • Elektronik aygıtlar,
  • Hava kirliliği,
  • Su kirliliği,
  • Çevre kirliliği,
  • Hormonlu besinler,
  • Toksik maddeler,
  • İlaçlar,
  • Sigara ve alkol,
  • Laptopların özellikle kucakta olması ısıdan ve radyasyondan dolayı testisleri olumsuz etkilemektedir.

Bunun dışında cep pantolonların pantolon cebinde yer alması, testislerin aşırı yüksek elektromanyetik alana maruz kalmasına yol açar. Bu durumda da spermler olumsuz etkilenmektedir. Bunun dışında sigara ve alkol alışkanlığı, hareketsiz yaşam tarzı, radyasyona maruz kalma, temiz hava yoksunluğu, sağlıklı beslenmeme gibi durumlar modern yaşamda kısırlığa yol açan olumsuz etkilerdir. Dünyanın değişmesi, alışkanlıkların değişmesi, beslenme düzeninin kötüleşmesi gibi durumlar insan sağlığı olumsuz etkilemektedir. Özellikle kızartma ağırlıklı fast food tarzı besinlerin tüketilmesi kısırlığı tetiklemektedir.

Modern yaşam çiftlerin çocuk sahibi olmasını nasıl etkiliyor?

Özellikle günümüz kadınlarının iş hayatlarına ağırlık vermesinden dolayı, doğurganlık yaşını ertelemektedir. Bu nedenle ilerleyen yaş faktöründen dolayı olumsuz etkilen yumurtalıklar çocuk sahibi olmayı engellemektedir. Modern yaşamın kadınlar üzerindeki en önemli etkisi budur. Doğurganlık 20-25 yaş arasında maksimum seviyeye ulaşırken, 25 yaşından sonra özellikle de 32 yaşından sonra ise bu seviye düşüşe geçmektedir. Bu nedenle yaş faktörü nedeni ile hamileliğin geciktirilmemesi, doğurganlığı direkt olarak sağlayacaktır.

Düşük oranlarının artması teknolojinin etkisi mi?

Düşük oranlarının artması ile birlikte tüp bebek oranlarının artmasının en önemli nedeni teknoloji değildir. Kadınların geç yaşta hamile kalmasıdır. Yaş ne kadar ilerlemiş ise düşükle sonuçlanma olasılığı %20-25 arasındadır. 35 yaşında sonra çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin başarısı %50’lilerde iken, 25 yaşındaki çiftlerin %85 başarı şansı vardır. Bu nedenle sadece teknolojinin etkisi olduğunu söyleyemeyiz.

Beslenmenin kısırlık üzerinde etkisi var mı?

Modern yaşamın beraberinde getirdiği bir diğer sorun da beslenme alışkanlığından kaynaklanmaktadır. Beslenme alışkanlıklarının getirdiği en önemli problem obezitedir. Obezitenin doğurganlığı fazla bir etkisi olmasa da, yumurtlamayı baskılamaya neden olmaktadır. Kilo artıkça yumurtlama ters orantıda azalır. Kısaca, bir kadın yılda 12 kere yumurta üretiyorsa 12 defa doğurganlıkla karşılaşıyor demektir. Şayet obezite sınırına gelmiş ise bu doğurganlığı %50’ye kadar düşüş gösterecektir.

Modern yaşamın strese daveti

Çalışma saatlerinin uzaması, trafik stresinin yaşanması, hayat şartları, ekonomik ve çevresel faktörler gibi nedenlerden dolayı insanlar yoğun strese maruz kalmaktadır. Stres üreme sistemini etkileyerek, cinsel isteksizliğe ve cinsellik süresinin azalmasına neden olmaktadır. Kadınlarda yumurtlama fonksiyonlarını etkilerken, erkeklerde ereksiyon kaybına neden olduğu için kısırlık sorunu kaçınılmaz olmaktadır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kısırlığa neden olabilir

Modern yaşamla birlikte tek eşlilik kavramı zayıflamaktadır. Kadın ve erkekler özgürce cinsel hayatlarını yaşarken, bu yolla cinsel hastalıkların bulaşmasına da neden olmaktadır.

Cinsel yolla bulaşan Klamidya ve Gonore bakterisi tüplerde tıkanıklığa neden olurken, erkeklerde de sperm kanallarında tıkanıklığına yol açmaktadır. Sağlıklı yumurta ile yumurtayı dölleyebilecek sperm hücresinin belli bir kabiliyete sahip olması gerekmektedir. Bu sorunlar nedeni ile döllenme gerçekleşemediği için, kısırlık sorunu ortaya çıkmaktadır. Yine tek çare, teknolojinin sunduğu imkânlardan biri olan tüp bebek tedavilerine yönelmekten geçiyor.

Kişiye özel tüp bebek tedavisi, gebelik takibi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji,  tüp bebekgebelik ve üreme immünolojisi sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle