Mikroenjeksiyon (ICSI) Nedir?

Erkeğe bağlı kısırlık nedenlerinde mikroenjeksiyon yöntemi bir devrim niteliğindedir. Bu yöntem sayesinde menide sperm hücresi olmayan, sperminde şekil bozukluğu olan, yetersiz spermi olan ya da sperm hareketliliği az olan erkeklerde baba olabilmektedirler.

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 7896 görüntüleme

Mikroenjeksiyon Yöntemi Hakkında Genel Bilgiler

Doğal yollardan çocuk sahibi olamayan ve erkeğe bağlı kısırlık nedenlerinde çiftlere büyük umut olan yardımcı üreme tekniklerinden bir tanesidir mikroenjeksiyon.

Erkeğin sperm hücresinin kadının yumurtasıyla birleşemediği durumlarda sıklıkla başvurulan tüp bebek yöntemlerinden bir tanesidir mikroenjeksiyon tekniği.

Mikroenjeksiyon yöntemi kullanılmaya başlanmadan önce, şiddetli erkek kısırlığı için kullanılan ilaçlar ve yöntemler hiçbir zaman yeterli başarıyı elde etmede yeterli olmamıştır. Öyle ki günümüzde alanında çok başarılı uzmanlar önceden uygulanan bu tedavilerin şiddetli erkek kısırlığı için çok yetersiz olduğunu söylemektedirler. Aynı zamanda tedavilerde artık kesinlikle kullanılmaması gerektiğini dile getiriyorlar.

Erkeğe bağlı kısırlık nedenlerinde uygulanan mikroenjeksiyon tekniği, baba olmak isteyen erkeklerin hayatına olumlu anlamda çok büyük katkı sağlamaktadır. Yöntem sayesinde birçok erkek baba olma hayalini gerçekleştirebiliyor.

Ayrıca ilk kez bu yöntem sayesinde tüp bebek tedavisi hücre düzeyinde yapılabilir hale gelmiştir.

Mikroenjeksiyon (ICSI) nasıl uygulanır?

Bu yöntemin sağladığı katkıdan bahsettikten sonra nasıl uygulandığından da bahsetmek gerekirse;
Mikroenjeksiyon tekniğinde kadından alınan yumurta hücresi özel bir pipet yardımı ile sabitleniyor. Daha sonra erkekten alınan tek bir adet sperm hücresi sabitlenen yumurtanın içine saç kılından daha ince bir iğne yardımıyla mikroskop eşliğinde enjekte edilerek döllenme sağlanıyor.

Normalde spermin bir yumurta hücresini dölleyebilmesi için en az 20 ila 30 bin arası sperm hücresine ihtiyaç vardır. Ancak yöntem sayesinde 1 adet sağlıklı sperm hücresiyle bile döllenme sağlanabilmektedir.

Yapılan işlem sonrasında döllenen yumurtanın gelişimi izlenerek sağlıklı bir embriyo haline gelince rahim içine yerleştiriliyor.

Mikroenjeksiyon kimlere uygulanabilir? 

Bu yöntemin başvurulma nedenleri genellikle;

  1. Erkeğin sperm sayısının çok az olması
  2. Spermin hareketinin yetersiz olması
  3. Spermin yapısında (morfoloji) bozukluk olması

Mikroenjeksiyon yönteminde döllenme oranı, elde edilen sperm oranı ile alakalı değildir. Erkekten 1 tane sperm hücresi bulunduğu zaman bile döllenme oranı %70-80 civarıdır ve bu değişmez.

Bu teknik sayesinde 1 tane sağlıklı sperm hücresiyle bile gebelik elde edilebilmektedir.

Bu yöntem ile spermin hareketliliğinin yetersiz olduğu hallerde yumurtaya ulaşma zorluğuna da çözüm bulunmuş oluyor.

Ayrıca sperm şekillerinin bozuk olmasının da bir kısırlık nedenidir. Yöntem sayesinde sağlıklı şekle sahip olan hücre ile sağlıklı bir döllenme elde edilebiliyor.

Yöntemin uygulandığı durumlarda sperm şekilleri, hızı ve azlığı gebelik oranları üzerinde olumsuz etki göstermez. Yöntem sayesinde bu olumsuzluklar neredeyse tamamen ortadan kalkmaktadır.

Gebelik takibi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji ve tüp bebek sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle