Hamilelikte Kalsiyum ve Vitaminin Önemi

İnsanların kalsiyum ihtiyacı sadece gebelik süresince değil hayatları boyunca karşılamaları gereken bir destektir. Kalsiyum başlıca kemik ve dişlerin gelişimde rol oynar.

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 7303 görüntüleme

Hamilelik döneminde kalsiyum annede kemik erimesi yaşanmaması için ve bebekte kemik, diş gelişiminin sağlıklı olabilmesi için gereklidir. Bunun dışında da kalsiyumun vücutta çeşitli görevleri vardır. Gebelik döneminde yeterli miktarda kalsiyum alınmazsa bebeğin gelişimi için gereken kalsiyum annenin kemiklerinden karşılanır, bu da annede kalsiyum eksikliğine ve ileriki yıllarda kemik erimesi oluşumuna neden olur. Gebelik döneminde bir annenin günde 1 gram kalsiyum alması gerekir. Eğer kadın 18 yaş altında ise günlük kalsiyum ihtiyacı 1300 mg’dır.

Hamileler için günlük belirlenen 1000 mg kalsiyum ihtiyacı yiyecek ve içeceklerle yeterli miktarda alınarak sağlanabilir. Yeteri kadar kalsiyum alamayan hamilere ek olarak kalsiyum ilaçlarıyla desteklemek gerekir. Özellikle doğal gıdalardan alınması önerilir.

Gebelikte kullanılan multi vitamin hapları da kalsiyum içerirler ancak bunlarda genellikle 125 mg civarında az miktarda kalsiyum bulunur. Anne adayı besinlerle yeterince kalsiyum alamıyorsa buradan gelecek 125 mg kalsiyum da yeterli sayılmaz. Bu nedenle vitamin hapı dışında ayrıca kalsiyum hapları verilir.

Kalsiyum içeren besinler nelerdir?

Süt, yoğurt, peynir kalsiyumdan bakımından en zengin besinlerdir. Bunun dışında kuru kayısı, ceviz, fındık, badem, alabalık, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller kalsiyum açısından oldukça zengindir.

Hamilelikte gerekli olan vitaminler

A vitamini: Vücuttaki hücre ve dokuların sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar. Vücudu mikroplara karşı korur. Özelikle göz sağlığında çok önemli bir rolü vardır. Balık ve yumurtada, kırmızı, sarı ve yeşil sebzelerde yüksek miktarda A vitamini bulunur. Hamileliğinizde mutlaka tüketmeniz gerekiyor.

D vitamini: Kemik, diş sağlığı ve bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Son yıllarda doğum sonrası depresyonun D vitamini eksikliğinde daha sık görüldüğü, doğum sonrasında oluşabilen yorgunluk, halsizlik gibi sıkıntıların önlenmesinde anneye D vitamini takviyesinin yapılmasının önemli olduğu açıklanmıştır. En çok balık, yumurta ve süt ürünlerinde bulunan D vitamini tüketebilirken, güneş tenimize temas ettiğinde de emilebiliyor. Her gün 10- 15 dakika güneşlenmeye özen gösterin.

B vitaminleri: Her gün tahıl grubundan yeteri kadar B vitamini alınıyor olsa da özellikle folik asit takviyesi gebelik öncesi dönemden başlanarak, gebeliğin sonuna kadar alınması gerekiyor. Folik asit gebelikteki en önemli vitaminlerdendir. Bebekte nöral tüp defekti oluşmasına engel olduğu için gebelik düşünülmeye başlandığında veya hamileliğin ilk aylarından itibaren kullanılmaya başlanır.

C vitamini: Bağışıklık sistemi için, diğer vitaminlerin ve demirin emilimini arttırdığı için bu vitamin de önemi büyüktür. Özellikle biber, maydanoz, domates, portakal, mandalina, limon gibi besinlerde yüksek miktarda bulunur. Vücudun direncini arttırır.

Demir: Gebelikte kan hacmi neredeyse % 50 oranında artış gösterir. Bu sebeple demir ihtiyacı görülür. Gelişen bebeğin vücudunda oksijen taşıması için hemoglobin şarttır. Bu yüzden az yağlı kırmızı et, yumurta, kurubaklagil, tahılları tüketerek vücudunuzun demir ihtiyacını karşılamalısınız.

Kalsiyum: Hem anne hem de bebek için, kemik sağlığında, büyümesinde ve gelişiminde kalsiyum önemli bir rol oynar. Mutlaka alınması gerekir. Yeteri kadar süt, yoğurt, ayran ve peynir tüketmek ve hatta kuru baklagiller ve yeşilliklerden de kalsiyum desteğini alabilirsiniz.

Magnezyum: Düzenli alınması gerekmez ama son aylarda kramplarınızda artış gözükürse, magnezyum takviyesi yapmanız gerekebilir.

Omega 3: Özellikle gebeliğin son 3 ayında kullanılan saf omega 3’ün bebeğin IQ seviyesini artırdığı uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Unutmamanız gereken bir vitamindir. En çok balıkta bulunur. Her gün balık yiyemeyeceğimiz için bu dönemde ve emzirmede de omega3 takviyesi almaya özen gösterin.

Hamilelik döneminde A vitaminine dikkat!

Anne adayları, A vitamini gün içerisinde en fazla 5000 ünite almaları gerekiyor. Multi vitamin ilaç tüketirken, içerisinde 2500 üniteden çok retinol bulunanlar alınmamalıdır. 5000 ünite A vitamini varsa bunun % 50’si beta- karoten olmalıdır.

Tıp dilinde Hipotiroidi olarak bilinen tiroit bezinin az çalışması halinde, kanda A vitamini fazla oranda bulunur. Bu sebepten dolayı, tiroit bezi az çalışan kişilerin, A vitamini kullanmamaları gerekir. Hamilelik döneminin ilk 3 ayı içerisinde A vitamini alınırsa, doğacak çocukta bir takım sakatlıklara sebep olabilir. Hamile olma ihtimali olan kadınların da aynı şekilde A vitamini almamaları gerekmektedir.

A vitamininden yüksek bir diyet programı ile beslenen kişiler, hamile kadınlar, osteoporozu olanlar veya hafif kemik erimesi görülen kişiler, A vitamini almamalıdır. Aynı şekilde içerisinde A vitamini bulunan multi vitamin ilaçları da almamaları gerekir.

Hamilelikte biotin vitamini

Hamilelik döneminde biotin eksikliği görülmesi halinde, dünyaya gelen çocuklarda anormallikler ya da sakatlıklar oluşabilir. Bu nedenden dolayı, hamileler folik asit ile beraber ( 400 mikrogram/gün ) min. günlük 30 mikrogram biotin de almalıdırlar.

Biotin, birçok metabolizma olayında görev alan, suda eriyen bir vitamindir. DNA’nın üremesinde biotin’in rolü önemlidir. Biotin 4 önemli enzimin yapısına girer. Girilen bu enzimlere karboksilaz enzimleri ismi verilir. Bu enzimler mitokondrium içerisinde bulunur ve demir metabolizmasında da etki gösterir. Bu enzimlerin en önemlisi, asetik koA karboksilaz (ACC), piruvat karboksilaz (PC), propionil coA karboksilaz (PCC) ve beta-metilkrotonil coA karboksilaz (MCC)dır. Biotin bu enzimlerin üzerinde CO2 taşıyıcısı olarak önemli yer alır. Bu biyotine bağlı karboksilaz enzimleri doğuştan eksik olması halinde, bebekte doğumun arından ve 1 yaş içinde meydana gelen şiddetli nörolojik hastalıklar görülebilir.

Çiğ yumurtada bulunan avidin adlı bir protein biotin’in emilimini bozar. Uzun müddet çiğ yumurta içen kişilerde biotin eksikliği görülür. Bu sebepten dolayı, yumurta çiğ olarak tüketilmemelidir. Biotin proteinler, folik asit, pantotenik asit ve B12 vitaminin kullanımını kolaylaştırır, tırnak ve saçları güçlendirir, kolesterol ve kan şekerinin dengelenmesinde yardımcı olur.

ÖNEMLİ: Hamilelikte özellikle vitaminleri doğal olarak besin kaynaklarından almanız gerekir. Ekstra bir takviyeye ihtiyacınız olursa, doktorunuz sizi bu konuda bilgilendirecektir. Eğer vitamin eksikliğinize destek olarak verilen vitamin tabletleri olursa, doktorunuzun önerdiği şekilde ve saatte aksattırmadan almaya özen gösterin.

Bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmanız ve bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucaklamanız için beslenme faktörünü göz ardı etmemelisiniz.

Kişiye özel tüp bebek tedavisi, gebelik takibi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji,  tüp bebekgebelik ve üreme immünolojisi sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle