Gebelikte Beslenme Nasıl Yapılmalıdır?

Beslenme insan sağlığında önemli bir rol oynamaktadır. Vücudumuzun işlevsel fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için yakıt görevi yapan besinlere ihtiyacımız vardır. Özellikle gebelik döneminde sağlık önlemleri iki katına çıkmaktadır.

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 5233 görüntüleme

Hem sizin hem de bebeğiniz için yeterli bir şekilde besin almanız gerekiyor. Sizin güçlü, bebeğiniz sağlıklı olması için gebelik döneminde dikkat etmeniz gerekenler besinler var. Annenin yediği her şey direk olarak bebeğin gelişimde rol oynar.

Annenin gebelik öncesi fiziksel gelişimini tamamlamış olması, besin depolarının yeterli olması, hem bebeğin hem de annenin sağlığını koruyacak en önemli etkenlerdir. Çünkü bebek annenin besin yedeklerinden ve gebelik boyunca tükettiklerinden kendisi için lazım olanları seçip alarak büyür ve beslenir.

Çocuğun bedensel ve zihinsel gelişimi, annenin doğum öncesi dönemden itibaren iyi beslenmesi ile başlar. Anne gebe kalınca beslenmesine uygun şekilde ekleme yapmazsa, kendi vücudundaki besin depolarından harcar. Bu depolar bitince de kendi sağlığı bozulur ve bebeğini de yeterince besleyemez. Bu kez bebeğin büyümesi ve gelişmesi tam gerçekleşmiş olmaz ve bebek sağlıksız doğar.

Beslenmenin temel amaçları

  • Annenin fizyolojik gereksinmelerini karşılamak,
  • Vücudundaki depolarını dengede tutmak,
  • Anne karnındaki bebeğin sağlıklı büyümesini ve gelişmesini sağlamak,
  • Emzirmeye hazırlık için salgılanacak sütün enerji ve besin öğelerini karşılamak için beslenme şartları oluşur.

Gebelikte beslenme

Gebelikte hem kendi sağlınız hem de bebeğinizi sağlığı için bu besinleri mutlaka tüketmeniz gerekir.

Et, yumurta, kuru baklagiller: Beyin, kas, kemik ve dişlerin gelişimi ve kan yapımında etkilidirler. Vücudun protein ve demir ihtiyacını karşılarlar.

Süt ve süt ürünleri: Kemik, diş gelişimi ve büyüme ile görevlidir. Protein ve kalsiyum kaynağıdır.

Sebze ve meyveler: Büyüme ve gelişme için gerekli vitamin ve mineralleri sağlarlar.

Tahıl ve tahıl içeren besinler: Enerji ve B grubu vitaminleri açısından, büyüme ve gelişme için önemlidir.

Enerji veren yağ ve şekerler: Sadece enerji içerir ve enerji açığını kapatırlar. Bu besin gruplarını normal yaşantımızda olduğu gibi gebelikte de aynı özenle tüketmeniz gerekir. Çok fazla aşırıya kaçmamakla birlikte yetersiz beslenmemelisiniz.

Gebelikte sabahları kalkar kalkmaz, önce tuzlu bir bisküvi, kraker veya ekmek tüketmeniz bulantıyı azaltacaktır.

Kalsiyum

Bebeğinizin gebeliğin 8. haftasından itibaren oluşmaya başlayan kemik ve dişlerinin gelişimi için gerekli bir mineraldir. Gebelikte, normalde gerek duyduğunuz miktarın iki katı kadar kalsiyum almanız gerekir. Çünkü gebelik boyunca diş ve kemiklerden sürekli bir kalsiyum eksilmesi olmaktadır. Kalsiyum açısından zengin besinler peynir, süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Ancak süt ürünlerinin yağ açısından da zengin olduğundan dolayı yağı alınmış süt ve yoğurdu tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Brucella, tifo benzeri hastalıklardan korunabilmek için tükettiğiniz peynirin ve sütün hijyenik ve pastörize olmasına da özen gösterin.

C vitaminin etkisi

C vitamini demirin bağırsaklardan emiliminde, vücudun hastalık etkeni mikroorganizmalara karşı bağışıklık direncinin artırılmasında ve metabolizmamızdaki pek çok biyokimyasal durumlarda koruyucu etkiye sahiptir. Düzenli bir şekilde beslenen gebelerde hap şeklinde vitamin alınması yerine doğal olarak alınması tavsiye edilir. C vitamini portakal, limon, kırmızı ve yeşil biber, domates, çilek, greyfurt, karnı bahar, lahana, brüksel lahanası gibi pek çok taze meyve ve sebzelerde bulunur. Vücutta depolanmadığı için her gün belli bir miktar alınması gerekir.

Folik asit şart!

Folik Asit Bebeğin merkezî sinir sisteminin gelişmesi için özellikle gebeliğin ilk haftalarından itibaren alınması gerektiğini uzmanlar belirtiyor. Vücutta depolanmadığı ve gebelik süresince normalden fazlasına gerek duyulduğu için her gün alınması gerekiyor. Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır, ancak uzun süreli pişirmeler ve uzun süre bekleyen gıdalarda özelliğini yitirir. En çok ıspanak, yer fıstığı, fındık, karnı bahar, kepekli ekmekte mevcuttur. Doğal gıdalar gebenin folik asit açığını tam olarak kapatamayacağından ötürü gebeliğin ilk haftalarından itibaren hap olarak dışarıdan alınması uygun olacaktır. Gebelerde folik asit eksikliğine bağlı birtakım anormallikler çıkması muhtemeldir.

Proteini ihmal etmeyin

Özellikle gebelikte artan protein gereksinimi karşılamak için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, kuru baklagiller gibi protein açısından zengin besinlerin tüketilmesi önerilir. Proteinler, hayvansal ve bitkisel proteinler olarak ikiye ayrılır. Hayvansal gıdalardaki yağ mümkün ölçüde alınarak, etin yağsız bir şekilde tüketilmesi önerilir. Ayrıca balıkta bebeğin zekâ gelişimi üzerindeki etkisinde önemli rol oynar.

Lifli gıdalar tüketin

Günlük beslenmenizin büyük bir bölümünü oluşturması gereken lifli yiyecekler, gebelikte sık görülen kabızlığın ve bağırsak tembelliğinin önlenmesinde fayda sağlar. Genellikle tüm sebze ve meyveler lif açısından oldukça zengindir. Her gün bolca tüketebilirsiniz. Kepekli besinler de lif içerir, ancak diğer bazı besinlerin bağırsaklardan emilimini azalttığından aşırı tüketilmemelidir. Lifli gıdalar en sık olarak kepekli ekmek, barbunya, kayısı, kuru üzüm, bezelye, pırasa, esmer pirinç ve kuruyemişte bol miktarda bulunur.

Kişiye özel tüp bebek tedavisi, gebelik takibi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji,  tüp bebekgebelik ve üreme immünolojisi sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle