Çikolata Kisti Kansere Neden Olur Mu?
Üreme çağındaki her kadının % 15’inde görülebilen, ayrıca bu nedenle çocuk sahibi olamayan kısırlık vakalarının % 30’unda çikolata kistinin etkisi görülmektedir.
Rahim içinde yer alan ve adet kanamasını oluşturan dokunun (endometrium), rahim dışında vücudun farklı bir noktasında yer alması durumuna endometriozis denir. Endometriozisin yumurtalıklarda meydana gelmesiyle oluşan çikolata kistleri, genellikle kronik ağrı ve kısırlık sorunuyla kendini belli eden bir hastalıktır.
Bu durumda kanser endişesiyle paniğe kapılan hastalarımıza, çikolata kistlerinin genel olarak iyi huylu kistler olduğunu söyleyerek rahatlatabiliriz. Kansere dönüşme ihtimali neredeyse yok denecek kadar az bir olasılıktır. Ama çikolata kistlerinin dönem dönem bazı belirtileriyle baş etmeniz zorlayıcı olabilir.
Özellikle adet dönemlerinde ya da cinsel ilişki sırasında, karında ve kasıkta ağrılar meydana gelebilir. Bu ağrılar şiddetini arttırarak yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Böyle durumlarda doktorunuz size yardımcı olacaktır. Siz muayenelerinizi aksattırmamaya özen gösterin.
Çikolata kisti belirtiler ve yol açtığı sorunlar
Hastalığın neden olduğu başlıca yer kadının yumurtalıklarıdır. Rahmin arkasındaki Douglas boşluğunu, vajen ve bağırsağın sonunu, bağırsağın yüzeyini, fallop tüplerinin üzerini ve çevresini, mesaneyi, rahmi tutan bağları ve karın zarında oluşabilir.
Hastalığın belirtisi; Yerleşim merkezlerinde gösterdikleri iltihap sonucunda anlaşılırlar. Bunların iyileşmesinde çevredeki dokular birbirine yakınlaşarak yapışıklık oluşur. Bu döngü her adet döneminde yaşandığından, zaman içinde birikim yaparak kisttik yapılar meydana getirir. Merkezlerin neden olduğu hasar yüzünden kadının tüplerinde yumurta ve sperm hücrelerinin taşınmasında, yumurtalıklarda yumurtlama sorunları ve döllenen yumurtanın rahme yerleşmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Bunlar kadının kısırlık sorunu yaşamasına neden olan en önemli etkenlerdir.
Çikolata kistinin kısırlık üzerinde etkili olmasının dışında, adet dönemlerinde ve cinsel ilişkide ağrıya neden olması, kronik kasık ağrısı gibi sorunlar olabilir. Bu rahatsızlık herkeste farklı etki gösterirken, bazılarında herhangi bir sorun çıkarmadan sessizce ilerleme kaydedebilir. Kadınlardaki etkilerin önceden bilinmesi mümkün değildir. Bazı kadınlarda şiddetli etkiler görülürken, bazılarında hafif derecede olumsuzluklar meydana gelebilir.
Çikolata kisti ve yumurtalık kanseri
Çikolata kisti ve yumurtalık kanserinin birlikte bulunması, genetik özellikler ve çevresel faktörler nedeniyle ortak payda da buluşabilirler. Çikolata kisti problemi yaşayanlarda yumurtalık kanserlerinden özellikle endometrioid ve clear-cell tipleri, 1, 32- 1, 9 oranında daha sık görüldüğü söylenmiştir. Bir kadının hayatı boyunca yumurtalık kanserine yakalanma riski % 1’lik bir orana sahip iken, yine çikolata kisti olup yumurtalık kanserine yakalanma riski de % 1’lik bir orana sahip olduğu kanıtlanmıştır. Yapılan bu araştırmalar sonucunda kadınların endometriozis hastası olmasının yumurtalık kanseri riski üzerinde etkisi olmadığına dair bilimsel sonuçlar elde edilmiştir.
Sosyoekonomik durum, tümörün yerleşim yeri ve bazı faktörlerin etkisiyle bu sonuç değişebilmektedir. Çikolata kistinin yumurtalık kanseri üzerindeki etkisi aşağıdaki faktörlere göre değişkenlik göstermektedir.
- Doğum kontrol haplarının uzun süre kullanımı ile risk % 40 düşürüyor.
- Gününü tamamlamış hamileliklerde risk yine % 40 düşerken, her hamilelikte de risk giderek azalmaktadır.
- Yumurtalıklar bırakılarak rahimleri alınmış veya yumurtalık kanalları bağlanmış kadınlarda risk % 50 oranında düşmektedir.
- Yumurtalıklardan birinin alınması durumunda kanser görülme oranının da değişim görülmez.
- Yumurtalıkların uyarılması için kullanılan özellikle infertilite yani kısırlık vakalarında kullanılan ilaçların riskini arttırdığı düşünülmektedir.
- Ailede meme veya yumurtalık kanseri öyküsü olması, yumurtalık kanseri riskini arttırır.
- BRCA1 ve BRCA2 genleri pozitif olan her 3 kadından 1’i yumurtalık kanseri riski taşımaktadır.
- Yumurtalık kanseri riski yaşla birlikte artarken, 60’lı yaşların ortasında en yüksek orana ulaşıyor. Genç kadınlarda yumurtalık kanseri oldukça ender görülürken, 30 yaşın altındaki her 10 000 kadından 5’inde rastlanılmaktadır.
Çikolata kisti kansere neden olur mu?
Çikolata kisti iyi huylu bir kisttir ve kansere dönüşme ihtimali neredeyse yok denecek kadar azdır. Bunun yanında çikolata kistleri herhangi bir dönemde, adet döneminde ya da cinsel ilişki sırasında hissedilen, karında ve kasıkta meydana gelen ağrılarla kimi zaman hastaların yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürmektedir. Tüp bebek tedavilerinde çikolata kistinin her hangi bir olumsuz etkisi olmamaktadır. Ancak yine de çikolata kistleri önemsenmesi gereken kadın hastalıkları arasında yer almaktadır. Endometriozis yani çikolata kistleri genellikle 35 yaşın üzerindeki kadınlarda görülmektedir ve günümüzde hala nedeni tam olarak saptanabilmiş değildir. Üreme çağındaki kadınların % 15’inde, çocuk sahibi olmak konusunda sıkıntı çeken kadınların ise % 30’unda çikolata kisti görülmektedir. Endometriozis, kistlerin içerisinde bulunan sıvı çikolata renginde olduğu için çikolata kisti olarak adlandırılmaktadır.
Çikolata kistinin herhangi bir belirtisi bulunmayan kadınlarda ve başka nedenlerle yapılan bir muayene sırasında tesadüf eseri tespit edilebilmektedir. Kadınların bir bölümünde karından ve kasıktan gelen ağrılarla kendini gösteren çikolata kisti, her zaman belirti göstermeyebiliyor. Bu sorun genellikle cinsel ilişki sırasında ve adet dönemlerinde olan şiddetli ağrıyla doktora giden kadınların takibiyle ortaya çıkmaktadır. Genetik açıdan ailesinde yakın akrabalarında çikolata kisti olan kadınlar çikolata kisti açısından 7 kat daha fazla risk taşımaktadır. Bu nedenle özellikle risk taşıyan kadınların ve gebe kalamayanların çikolata kisti açısından değerlendirilmesini önemle tavsiye ediyoruz.
Çikolata kisti neden yumurtalıkları hedef alıyor?
Endometriozis odaklarının yaklaşık olarak % 75 kadarı yumurtalıkları etkiler. Adet döneminde olan kanın fallop tüplerinden ilerleyerek karın boşluğuna akmasıyla endometriozis meydana geliyor. Yumurtalıklar fallop tüplerinin ucunda olduğundan, en fazla etkilenen organlar olması kaçınılmaz oluyor. Ayrıca yumurtalıklardaki yüksek miktardaki steroid hormonları da bu hastalığın oluşma riskinde payı vardır. Yumurtalık üzerinde kanamalara yol açarak, buradaki yaraların yumurtalık dokusuna yayılmasıyla birlikte, içinde pıhtılı koyu kanın olduğu kistler meydana gelir. Bunlarda çikolata kistini oluşturmaktadır.
Kişiye özel tüp bebek tedavisi, gebelik takibi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri, ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Jinekoloji, tüp bebek, gebelik ve üreme immünolojisi sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.