Suni Sancı Zararlı Mı?

Doğum süreci, anne adayları için hem heyecan verici hem de zorlu bir yolculuktur. Ancak bazı durumlarda, doğumun kendiliğinden başlaması mümkün olmayabilir veya anne ve bebeğin sağlığını riske atmadan doğumun zamanında gerçekleşmesi için bazı müdahalelere ihtiyaç duyulabilir.

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 17282 görüntüleme
dogum-sancisi

Suni sancı, vajinal açıklığın yeterli olmadığı doğumlarda kullanılan bir yöntemdir. Anne ve bebeğin sağlığını maksimum seviyede tutarak doğumun doğru bir zamanda gerçekleştirilmesi için uygulanır.

Genellikle zararsız olarak bilinen suni sancı ile doğum, bazı yan etkilere yol açabilecek hormonal ilaçlarla gerçekleştirilir. Bu nedenle uygulanmadan önce hekim tarafından detaylı bir değerlendirme yapılır. 

Suni Sancı Nedir?

Suni sancı, doğal bir şekilde başlamayan doğumu yapay bir yolla başlatmaya yarayan tıbbi müdahaledir. Anne doğuma hazır ancak doğum sancısı ve vajinal açıklık yeterli düzeyde değilse bu yönteme başvurulur.

İşlem esnasında oksitosin ve prostaglandin hormonlarının yapay olarak verilmesiyle rahmin kasılması ve doğumun başlaması sağlanır. 

Neden Suni Sancı Verilir?

Doğumun, vajinada açılma olmadan gerçekleşmemesi halinde suni yollarla başlatılması gerekir. Bu durumda anne ve bebeğin sağlık durumları analiz edilerek kadın doğum uzmanları tarafından suni sancı uygulanmasına karar verilir. Aksi durumda doğumun başlamaması, anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkiler. 

Suni Sancının Zararı Var mı?

“Suni sancı zararlı mı?” sorusu; çeşitli komplikasyonlara neden olabileceği şeklinde yanıtlanır ancak olası riskleri son derece düşüktür. Bu nedenle gerekli durumlarda komplikasyonlar göz ardı edilerek anne ve bebeğin sağlığı için başvurulan bir yöntemdir. 

Suni Sancının İçerisinde Ne Var?

Enjeksiyon içerisinde “oksitosin” ve “prostaglandin” adı verilen sentetik hormonlar yer alır.

Hormonlar, rahmin doğala en yakın şekilde kasılmasına yardımcı olarak doğumu başlatır ve daha hızlı gerçekleşmesine imkan tanır. Enjeksiyonda; kasların kasılmasını, vajinal açıklığın artmasını ve rahim ağzının yumuşamasını sağlayan bileşenler de kullanılır.

Suni Verilen Sancının Riskleri (Oluşabilecek Problemler) Nelerdir?

Suni sancının zararları arasında enjeksiyondaki bazı maddelerin bebek için toksik olabilmesi yer alır. Ancak hekimler, detaylı bir çalışmayla bebeğin sağlığını kontrol altına alır. Uygulamadan dolayı oluşabilecek diğer problemler aşağıdaki gibidir: 

  • Rahim Yırtılması: Doğum öncesinde miyom ameliyatı geçirmiş bir vakada rahmin yırtılma ihtimali mevcuttur. Ancak hekim, söz konusu riskin tolere edilebilecek bir boyutta olduğuna kanaat getirdiğinde suni sancıya başvurur.
  • Rahim Kaslarında Anormallik: Uzun süren suni sancılı doğum sonrasında rahim hareketlerinde anormallik görülebilir ve annede kanama meydana gelebilir. 
  • Başarısız Suni Doğum: Suni sancı verildikten sonra doğumun beklenenden daha uzun sürmesi de ihtimaller dahilindedir. Özellikle 24 saati aşarsa sezeryan doğum yöntemine başvurulur.

Suni sancı gerekli olsa dahi bazı durumlarda hekim tarafından uygun görülmez. Geçmişteki bir sezeryan doğum öyküsü, bebeğin rahim ağzını kapatması, kordon sarkması veya ters pozisyon gibi doğumu riske atabilecek durumlar oluştuğunda suni sancı uygulanmaz.

Suni Sancı Bebeğe Zarar Verir Mi?

Suni sancı, bebeğe doğrudan zarar verecek bir kimyasal içermez fakat bebeğin kalp atışlarında hızlanmaya ve nefes almada düzensizliğe yol açabilir.

Söz konusu riskler hekimler tarafından göz önünde bulundurulur ve anormal bir durumda tıbbi müdahale uygulanarak kontrol altına alınır.

Suni Sancı ile Doğum Yapanların Yorumları (Kadınlar Kulübü)

Suni doğum hakkında yorumları incelemek anne adaylarının konu hakkında fikir sahibi olmasına katkıda bulunur.

Yorumlardan bazılarına aşağıda yer verilmiştir:

Yeşim L: Suni sancı normal sancılardan daha zor ama kişiden kişiye de değişiyor bence. Bebeğin sağlığı için denemeniz gerekiyor. Umarım güzel bir doğum olur.
Pınar K: Gerçek sancı ile arasında bir fark yok. Çoğu kişiye verildiği zaman kendi sancıları başlıyor ve suni sancıyı kesiyorlar. Ben tamamen suni sancı ile doğurdum. Hiçbir sorun yaşamadım.
Ayla H: Oldukça zor bir yöntem ancak hekim kontrolünde gerçekleştiği için içim rahattı.

Her anne adayının yaşadığı deneyimler farklıdır. Bu nedenle Kadınlar Kulübü’nde yer alan yorumların kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. 

 

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle