Hamilelikte Şeker Yükselmesi

Gestasyonel diyabet (Hamilelikte şeker yükselmesi, gebelikte diyabet) çoğunlukla geçici bir durumdur. Normalde yiyeceklerden aldığımız karbonhidratlar sindirilerek şeker (glikoz) olarak kana geçer ve enerji olarak hücrelerimiz tarafından kullanılır. Karbonhidrat içeren bir besin tükettiğinizde pankreas organından insülin adı verilen bir hormon üretilir. Pankreasın salgıladığı insülin hormonun görevi besinlerden sağlanan glikozu hücre içine sokarak kandaki şeker düzeyini dengede tutmaktır.

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 7958 görüntüleme

Ancak hamilelikte salgılanan gebelik hormonları insülinin glikozu hücre içine sokma görevini zorlaştırır ve bu durum hamilelerde kan şekerinin yükselmesine neden olur. Gestasyonel diyabet gebeliğin 20’nci haftasından sonra ortaya çıkabilir.

Yükleme testi ne zaman yaptırılmalı?

Eğer gebeliğiniz normal ve sağlıklı geçiyorsa herhangi bir şikâyetiniz yoksa gebeliğin 24.-28.haftaları arasında glukoz (şeker) tarama testi yapılarak gestasyonel diyabet riski araştırılır. Ancak hızlı kilo alma, çok sık idrara çıkma, çok su içme gibi diyabet (şeker hastalığı) belirtileriniz varsa bu tarama testinin daha önceki haftalarda yapılması önerilmektedir. ŞEKER

Yükleme testi nasıl yapılır?

Gebelik şekerini belirlemek için 24 – 28 haftalar arasında glukoz tarama testi yapılır. Bu test ile ilgili gündemde doğru olmayan söylentilerin olması akıllarda soru işaretlerinin oluşmasına neden olmakta ancak endişelenmemelisiniz. Çünkü test için kullanılan 50 gr glikoz aslında korkulacak bir miktar değildir. 1 dilim ekmek 15 gr, 1 orta boy portakal 18 gr, kahvaltıda tükettiğiniz 1 tatlı kaşığı bal 5 gr karbonhidrat yani şeker (glikoz) içerir. Bu nedenle bir seferde 50 gr şeker yüklemesi yapılması herhangi bir sağlıklı problemine neden olmaz. Test yapılırken kolunuzdan plastik ile kaplı bir iğne batırılır ve kan alınır. Bu iğne 2 saat boyunca kolunuzda kalır ve yeni bir iğne girişi yapılmaz.

Glukoz tarama testi

Günün herhangi bir saatinde aç veya tok karnına tarama amaçlı anne adayına 50 gram glikoz içirilir; bir saat sonra kan şekerine bakılır. Kan şekeri 140’ın altında ise her şey normaldir, fakat kan şekeri 140’ın üzerinde tespit edilen hamilelere 3 saatlik 100 gram glikoz ile şeker yükleme testi ( OGTT ) planlanır ve kesin tanı konulur. OGTT (ORAL GLUKOZ

Tolerans testi

Bu test için en az 8 saat açlık gereklidir. Sabah açlık kan şekeri bakılır ve anne adayına 100gram glikoz içirilir; ardından saatte bir 1 saat süre ile kan şekeri ölçülür. Normal bir hamilelikte kan şekerinin aşağıdaki tablodaki değerleri geçmemesi beklenir. Açlık Kan Şekeri 95 mg/dl Yüklemeden sonra 1.Saat 180 mg/dl Yüklemeden sonra 2.Saat 155 mg/dl Yüklemeden sonra 3.Saat 140 mg/dl ŞEKER

Yükleme testi bebeğe ve anneye zarar verir mi?

Son yıllarda pek çok tartışmaya konu olan şeker yükleme testi Hamilelerde şeker yükleme testi uluslararası kabul görmüş bir uygulamadır. Test için verilen 50-75 gram şekerin anneye be bebeğe zararı yoktır. Bu testin tek riski iğne olmak kadardır.  Tahlil sonucunda gebelik şekeri tespit edilirse doktorunuz sizi beslenmenizin takibi için bir diyetisyene yönlendirmelidir.

Hamilelikte şeker yükselmesi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle