Tüp Bebek Uygulamasında Glutatyon Tedavisi

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 9047 görüntüleme

Glutatyon Nedir?

Mitokondri hücre içerisinde bulunan bir organeldir. Nasıl hareket edip günlük hayatımızı idame ettirmek için enerjiye ihtiyacımız varsa hücrelerin de fonksiyonlarını yerine getirmesi için enerjiye ihtiyaçları vardır. Mitokondri hücrenin hem akciğeri hem de enerji santralidir. Oksijeni kullanarak hücreye enerji verir. Örneğin kalp kasının kasılması gibi. Üreme hücrelerimizde bölünme gösterdiği için yoğun miktarda enerjiye ihtiyacı vardır. Özellikle embriyo hücrelerinin çoğalması mitokondri fonksiyonuna bağlıdır. Mitokondri ilginç bir şekilde kendine has DNA sahiptir ve kendi kendine çoğalmaktadır.

Yumurta hücresinde normal bir hücreye oranla yaklaşık 200 kat daha fazla mitokondri vardır. Yumurta hücreleri doğumla beraber sabit kaldıkları için diğer hücreler gibi yenilenmez aksine azalırlar. Ayrıca yıllar içerisinde vücudumuzda artan oksidasyonu bağlı olarak fonksiyonları azalır. Sanki yaşlı bir insanın derisi gibi yaşlılık belirtileri gösterir. Yapılan araştırmalarda azalmış yumurta rezervi yaşlanmış yumurta fonksiyonu ile beraber seyrettiğini göstermiş ve tüp bebek tedavisinde bu yumurtalardan kaliteli embriyo gelişmediği anlaşılmıştır. Yine bu yumurtalar üzerine yapılan çalışmalarda ilginç bir şekilde mitokondri sayısının arttığı izlenmiş. Anlaşılan yumurta hücresindeki oksidasyonu dengelemek ve yeterli enerjiyi sağlayabilmek için mitokondri sayısı artmaktadır.
Yetersiz beslenme, kilo, stres ve yaşlılık vücuda oksidasyonu artırır.

Bu bağlamda yumurta kalitesini artırmak için antioksidan tedavileri verilmektedir.

Tüp bebek tedavisinde antioksidan tedavisinin faydaları bazı araştırmalarda gösterilmiştir. Vitamin C ve koenzim Q bu bakımdanantioksidan olarak tüp bebek tedavisinde kullanılır. Ayrıca glutatyon (glutathione) aminoasit olarak damar içine verildiğinde tüp bebek tedavisinde yumurtalar üzerine olumlu gelişme yapabilmektedir.

Diğer Bilinmesi Gerekenler

Glutatyon tüp bebek tedavisinde azalmış yumurtalık rezervinde yumurta kalitesini artırmak için önerilmektedir. Yan etkisi yok denecek kadar az olan glutatyon tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan hastalarda hazırlık için kullanılmaktadır.
Glutatyon ağızdan tablet şeklinde verilmesi çok fazla yararlı olmamaktadır. Mide asiditesi ilacın etkinliğini azaltmaktadır. Glutatyon hücre içine girerek hücre sitoplazması içinde olan oksidatis strese faktörlerin azaltarak mitokondrilerin daha iyi çalışmasını sağlamaktadır. Glutatyon aynı zamanda antiaging yani yaşlanmaya karşı yapılan tedavilerde destek olarak kullanılmaktadır.
Glutatyon tedavisin en fazla görülen yan etkisi vücudda deride olan pigmentin azalması ve beyazlaşma olarak gözlenmektedir.

Ne Zaman Uygulanır?

Tüp bebek tedavisinde azalmış yumurtalık rezervi için intravenöz glutatyon (glutathione) yumurta toplama aşamasından en az 1 ay önce uygulanmaktadır. Tedavi çeşitli seanslar halinde serum takılarak yapılmaktadır.
Azalmış yumurtalık rezervinde toplanan oositlerden gelişen embriyolarda genetik analiz yapıldığı zaman mitokondriye bağlı DNA miktarının fazlalaştığı izlenmiş ve bu embriyolar transfer edildiği zaman gebelik oranlarının daha az olduğu gösterilmiştir. Glutatyon tedavisinin yumurtalar üzerinde etkisi mitokondri sayısını azaltarak mitokondrilerin daha düzgün çalışması ve yumurta akabinde embriyo için ATP üreterek enerji sağlamasıdır. Embriyonun genetiği düzgün bile olsa yeterli enerji olmadığından embriyoda hücre çoğalması zora girebilmektedir.

Glutatyon, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji ve tüp bebek sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle