Azalmış Yumurtalık Rezervinde PRP Uygulaması

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 6743 görüntüleme

PRP Uygulaması

PRP (plasma rich platelet), kanımızdaki serumun bazı işlemlerden geçtikten sonra trombosit dediğimiz pıhtılaşmada rol oynayan hücrelerden zengin bir sıvıdır. PRP sadece trombosit ihtiva etmez aynı zamanda bir çok büyüme faktörü de içermektedir. PRP içindeki büyüme faktörleri hücre çoğalmasına veya mevcut hücrelerin olgunlaşmasına neden olmaktadır. Tıp’da bir çok dalda kullanılmakta ve dokularda rejenerasyon sağlamaktadır.

Azalmış Over Rezervi

Azalmış over rezervi veya halk arasında bilenen adı yumurtalık yetmezliğinde yumurtalık içindeki kök hücre sayısı azalmıştır. Azalmış yumurta sayısı gebe kalma potansiyelini olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle tüp bebek tedavisinde yumurta sayısını artırmak için verdiğimiz hormonal ilaçlara karşı bu tip hastalar yeterli yanıt vermez. Yüksek doz verilse bile bu hastalarda ya hiç yumurta büyümesi olmaz veya tek olur.
Azalmış yumurta rezervinin bir çok nedeni olduğu gibi hastaların yaklaşık yarısında net bir neden saptanmaz. Bununla beraber kadınlarda yaş ilerledikçe yumurta sayısıda azalmaktadır.

Son yıllarda yapılan araştırmalar adetten tamamiyle kesilmiş menapoza girmiş kadınlarda bile pasif halde bekleyen yumurta hücrelerinin hala kaldığını göstermiştir. Menapoz döneminin kendine has hormonal seviyeleri nedeniyle bu yumurta hücreleri aktive olmaz.

PRP tedavilerinde uygulanan dokuda hücre artışı ve rejenerasyon gözlenmiştir. Ancak bu dokular daha çok bağ dokusudur. Yumurtalık’da ise bağ dokusu yok kadında anne karnındayken yerleşmiş yumurta kök hücreleri vardır. Yumurta hücrelerinin özelliği normalde 23 çift kromozom taşıyan insan hücrelerine göre sadece tek set 23 kromozomun olma fonksiyonuna sahip olmalarıdır. Bu yüzden normal bir bağ dokusu hücresini yumurta kök hücresine çevirmek çok zor ve bu konuda yıllardır geniş araştırmalar yapılmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde PRP Uygulaması

Tüp bebek tedavisinde PRP uygulaması amacı mevcut olan yumurta hücrelerinin büyümesi ve uygulanan ilaçlara çoğalarak yanıt vermesidir. PRP kendi pratiğimde aynı mekanizma sayesinde rahim kalınlığını artırmak için kullanmaktaydım. Burada bahsedilen ise yumurtalık içine PRP verilmesidir. PRP hastanın kendi kanından elde edildiği için allerjik olmadığı gibi zararı da olmaz.

PRP uygulaması 2 farklı senaryoda yapılmaktadır. Birincisi tüp bebek tedavisi sırasında gelişmiş olan yumurtalar toplanırken uygulayarak daha sonraki tedavilerde potansiyel yumurta sayısını artırmak. İkincisi ise genellikle yumurta büyümesi olmayan hastaya direk uygulamak.

PRP uygulaması genel anestezi altında yapılan bir işlem olduğu için ağrısızdır. PRP uygulaması sonrası yumurtaların aktive olması için beklenen süre genellikle 2 aylık süredir. Takip sırasında kanda AMH hormonu seviyelerine bakıldığı gibi ultrasonografi ile bazal antral follikül sayısı da kontrol edilir.

PRP genellikle yumurtalık dokusu ufalmış olan hastalara yapıldığı için tecrübeli bir hekim tarafından yapılmasında fayda vardır.

Yumurta toplama (OPU) işlemi sırasında kullandığımız iğneyle ultrasonografi altında yumurtalık dokusu içine PRP enjeksiyonu yapmaktayız. PRP olarak sadece hasta serumu değil serum içersine başka büyüme faktörleri de katılmaktadır. İşlemin videosunu youtube kanalımızdan daha detaylı izleyebilirsiniz

PRP uygulaması, kişiye özel tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji ve tüp bebek sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle