Adet Düzensizliği
Kadınların % 14 ila % 25’inde düzensiz adet döngüsü vardır; bu, döngüler normalden daha kısa veya daha uzun ya da normalden daha ağır veya hafiftir. Peki adet düzensizliği nedir? Adet düzensizliğinin nedenleri ve tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi haberimizde bulabilirsiniz…
Adet Düzensizliği Nedir?
Çoğu kadın için normal bir adet döngüsü 21 ila 35 gündür. Bununla birlikte, kadınların % 14 ila % 25’inde düzensiz adet döngüsü vardır; bu, döngülerin normalden daha kısa veya daha uzun olduğu anlamına gelir; normalden daha ağır veya hafiftir; veya karın krampları gibi başka problemlerle karşılaşırlar. Kısacası adet düzensizliği ağrı, kanamanın olmaması veya bir ayda iki kere olması gibi belirtilerden tanıyabileceğiniz anormal bir süreçtir.
Adet Düzensizliği Neden Olur?
Adet kanamasının süresi ve şiddeti kadından kadına değişir. Bir kadının adet dönemi aşırı derecede uzun, uzamış veya düzensiz ise menoraji olarak bilinir.
Menoraji belirtileri yedi günden uzun süren bir adet dönemi içerir ve kanama o kadar ağırdır ki, tamponunuzu veya pedinizi saatte bir kereden fazla değiştirmeniz gerekir. Günlük yaşantınıza müdahale eden aşırı veya uzun süreli adet dönemleriniz varsa doktorunuzu görmelisiniz.
Aşırı kanama anemiye veya demir eksikliğine neden olabilir ve altta yatan bir tıbbi duruma işaret edebilir. Çoğu durumda, anormal dönemler bir doktor tarfından başarıyla tedavi edebilir.
Ağır veya düzensiz dönemlere sebep olabilecek faktörler
- İlaçlar
- Bazı antienflamatuar ilaçlar, antikoagülanlar veya hormon ilaçları adet kanamasını etkileyebilir.
- Ağır kanama, doğum kontrolünde kullanılan rahim içi araçların bir yan etkisi olabilir.
- Hormon Dengesizlikleri
- Östrojen ve progesteron hormonlarının fazlalığı ağır kanamaya neden olabilir. Hormon dengesizlikleri, son bir buçuk yıl içinde adet düzensizliği olan kızlar arasında en yaygın olanıdır. Ayrıca, menopoza yaklaşan kadınlarda da yaygındır.
- Tıbbi durumlar
- PID
- Pelvik inflamatuar hastalık (PID) ve diğer enfeksiyonlar endometriozis gibi düzensiz dönemlere neden olabilir. Bu, rahmin iç kısımlarını çizen dokunun vücudun başka bir yerinde büyümeye başladığı bir durumdur. Bu, ağrının yanı sıra ağır kanamaya neden olabilir.
- Kalıtsal Kan Bozukluğu
- Ağır adet kanaması da pıhtılaşmayı etkileyen bazı kalıtsal kan bozukluklarına bağlı olabilir.
- İyi huylu büyüme veya Kanser
- Servikal, yumurtalık ya da rahim kanseri ağır kanamaya neden olabilir, ancak bu durumlar yaygın değildir. Rahimdeki iyi huylu kansersiz tümörler ağır kanamalara veya uzun sürelere neden olabilir. Rahim duvarı astarındaki iyi huylu büyüme (endometriyum) ağır kanamaya veya adetin uzun sürmesine neden olabilir.
Adet düzensizliği, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri, ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Jinekoloji ve tüp bebek sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.