Sezaryen Doğum Dikişleri

Günümüz teknolojisinin imkanları sayesinde sezaryen dikişlerinin iyileşmesi, enfeksiyon problemlerine karşı dirençli antibiyotiklerin bulunması, ameliyat da kullanılan dikiş materyallerinin ve cerrahi tekniklerin ilerlemesi sonucunda, sezaryen ameliyatları son derece güvenilir ve kolay uygulanabilen operasyonlar haline gelmiştir.

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 10594 görüntüleme

Sezaryen ile doğumların iyileşme süreci, diğer büyük karın ameliyatlarındaki gibi aynı süre zarfında işlemektedir. Bu sebepten dikiş yerlerinde ve karın kaslarında ağrıların yaşanması normaldir. Oturma ve kalkma esnasında, ani hareket ve reflekslerde yaşanan ağrılar, öksürmelerde sızlayan dikiş yerleri ameliyattan arta kalan geçici etkilerdir.

Sezaryen ameliyatlarında karın ve çevresindeki komşu cilt dokularında katman şeklinde dikişler uygulanmaktadır. Dikişler, cildin kapatılması için hem kozmetik hem de yara yerinin enfeksiyon kapmaması açısından oldukça önemli bir role sahiptir. Genel olarak sezaryen doğumlarında uygulanan kesi, karnın alt kısmında yatay olarak uygulanan ’’pfannenstiel insizyon’’ adı verilen kesidir. Karşılaşılan bazı durumlarda göbekten aşağıya doğru dik uzanan ‘’midline kesi’’ uygulanması gerekebilir. Kesi uygulamaları farklı olsa da, her iki durum içinde aynı dikiş yöntemleri kullanılmaktadır.

Sezaryen doğum dikişleri

Sezaryen ile doğumlarda hangi dikiş yöntemleri uygulanır?

Cildin altına dışarıdan görünmeyecek şekilde atılan dikiş: Uygulanan bu tekniğe ‘’subkutikuler sütur’’ denir. Genellikle kendiliğinden eriyen dikiş materyalleri kullanılarak, tek tek değil devamlı olacak şekilde yapılır. Bu yöntem halk arasında estetik dikiş olarak bilinir. Bunun nedeni ise, dikişin dıştan görünmemesi ve çok az bir miktarda iz bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır.

Cilt üzerine staple ( Tel zımba ) ile atılan tek tek dikiş yöntemi: Bu teknik ile aynı tel zımba gibi tek tek yerleştirilen ilmeklerle yara kenarları birbirine yaklaştırılarak kapatılır. Operasyondan bir hafta sonra bu zımba telleri basit ve ağrısız bir şekilde alınmaktadır.

Cilt üzerine tek tek iplik ile atılan dikiş yöntemleri: Bu tarz dikişler kendiliğinden erimeyen süturlerle atılır. Ancak ameliyattan yaklaşık 1 hafta sonra dikişlerin tek tek alınması gerektiği için çok fazla tercih edilmemektedir.

Yapıştırıcı bant yöntemi ( Strip ): Strip denilen şeffaf ince bir bant aracılığıyla, açılan yara kenarlarının karşı karşıya getirerek, üzerini kapatma işlemidir. Bu teknik fazla gerilim meydana getirmeyen yaralarda kullanılabilen pratik bir yöntemdir.

Sezaryen doğum dikişleri arasında en çok hangi yöntem tercih edilir?

Sezaryen dikişleri arasından en sık tercih edilen yöntem estetik dikiş diye tabir edilen ’’subkutikuler sütur’’ dikişi olmaktadır. Ama yapılan bazı araştırmalar doğrultusunda dikişler arasında; görünüm, ağrı, enfeksiyon gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda hiçbir farka rastlanamamıştır. Ancak cilt altı subkutikuler dikiş yönteminin kozmetik açıdan daha iyi sonuç verdiği için daha çok tercih edilmektedir.

Sezaryen dikişleri ne zaman iyileşir?

Uygulanan dikişle beraber yaranın kapanması yaklaşık olarak 1 hafta gibi kısa bir sürede iyileşme göstermektedir. Bu süreç içinde yaranın açılmaması ve enfeksiyon riskine karşı çok dikkatli olunması gerekir. Cildin en üst epitel tabakasının oluşması için 1 veya 2 gün geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle ameliyattan 3- 4 gün sonra yara yerlerinin temasından kaçınılarak banyo yapılabilir.

Hangi durumlarda doktora başvurulması gerekir?

Genellikle ilk haftalarda dikiş alanına yakın bölgelerde hafif sertlik ve şişlik olması çok normaldir. Ancak aşırı bir şişlik durumu varsa özellikle çok büyük kırmızı ve mor gibi renklerde şişliğin olması, hematom yani kan toplanması anlamına gelebilir. Bu gibi durumlarda doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Yara yerlerinin açılması, iltihaplı akıntı ve aşırı ağrı hissedilmesi durumunda da derhal doktora gidilmesi gerekmektedir.

Kişiye özel tüp bebek tedavisi, gebelik takibi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji,  tüp bebekgebelik ve üreme immünolojisi sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle