Gebelikte Yapılan Testler Nelerdir?

Hamilelik sürecinde bebek rahme yerleşir, orada gelişir ve nihayetinde doğum gerçekleşir. Gebelik sürecinde, her şeyin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için çeşitli laboratuar testleri uygulanmaktadır.

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 5332 görüntüleme

Bu testler sayesinde, gebelikle ilgili herhangi bir sorun olup olmadığı tespit edilebilir ve çeşitli önlemler alınabilir. Yapılacak testlerin bir bölümü henüz gebelik gelişmeden yapılmalıdır. Ancak gebelik gerçekleştiyse anne adayının bu noktada bilmesi gereken, bazı testlerin zamanında yapılması gerektiğidir. Zamanı aşılan testler, maalesef gebeliğin herhangi bir döneminde yapılamaz.

Hamilelik döneminde yapılan testler

Gebelik döneminde yapılan ilk test, gebelik testidir. Bu test ile gebelik belirlenebilir. Döllenme, çoğunlukla adet sürecinin ortasında olmaktadır. Gebelik testleri ise döllenmeden 2 hafta sonra sonuç verebilmektedir.

Gebelikte yapılan rutin testler

  • Kan grubu
  • Kansızlık, anemi tespiti için hemoglobin yani tam kan sayımı
  • İdrarda şeker ya da protein testi
  • Anne adayında olan ve bebeğe etki edebilecek hepatit B, sifiliz ve HIV gibi infeksiyonları için testler
  • Kızamıkçık için bağışıklık sistemi araştırılması

Bu testler dışında uygulanan testler de mevcuttur. Bunlar ise:

Hamileliğin 11-20. Gebelik haftaları arasında yapılması gereken çeşitli özel kan testleri yapılmalıdır. Anne kanındaki farklı kimyasalların seviyeleri gebelik için çeşitli risklere yol açabilir. Bu riskler: Down sendromu, spina bifida olarak sayılabilir. Yapılan testler de bu sorunlar tespit edilebilir.

Yapılan farklı testler, anne kanında bulunan hormon ve proteinlerin seviyelerinin belirlenmesine yardım eder ve tarama yapılabilir.

Tarama testlerinde HCG( insan koryonik gonadotropin) ve AFP (alfa fetoprotein) kullanıldığı durumlarda ikili test, bu teste östriol ilave edilirse üçlü test, inhibin A ilave edilirse dörtlü test olarak tabir edilmektedir. İkili test gebeliğin 11.-14. Haftaları arasında, üçlü test ya da dörtlü test ise gebeliğin 16. Ve 19. Haftaları arasında yapılmaktadır.

Kan testleri dışında gebelik süresince uygulanan testler

Gebelik süresince tanı amaçlı olarak yapılan test ve muayeneler ise:

Ultrasonografi:

Bu yöntemde gebeliğin ne kadar büyüdüğü, ne kadar geliştiği ve daha birçok faktör tespit edilebilmektedir.

Ultrasonografi gebelik boyunca uygulanmaktadır. Ultrasonografi gebeliğin 18. Ve 23. Haftaları arasında detaylı olarak yapılmaktadır. Bu sayede gebeliğin organları ve sistemleri araştırılmaktadır. Detaylı olarak yapılan ultrasonografide bebeğin içinde yüzdüğü sıvı, idrar torbası, midesi, plasentanın ne durumda olduğu, bebekte herhangi bir yapısal anormallik olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Fakat Down sendromu gibi kromozomal sorunlar ultrasonografi ile tespit edilemeyebilir.

Ense kalınlığı ölçümü:

Ense kalınlığı ölçümü gebeliğin 11. Ve 14. Haftaları arasında yapılmaktadır. Bu testin amacı bebekte herhangi bir Down sendromu olup olmadığını tespit etmektir. Bebeklerin ense kalınlığı ultrasonografi ile ölçülmektedir. Down sendromlu bebeklerin ense kalınlıkları yüksektir. Bu sebeple testin yapılması gerekmektedir. Bu kalınlığın fazla olduğu tespit edilmiş ise hastaya amniosentez önerilmektedir.

Amniyosentez ve kordosentez:

Bu yöntemlerin her ikisi de bebeğin ultrasonografi ile araştırılarak içinde yüzdüğü sıvıdan bir miktar sıvı ya da göbek kordonundan kan alınması ile uygulanmaktadır. Amniyosentez gebeliğin 15-19. Haftaları arasında uygulanmaktadır. Sıvıdaki deri hücrelerinden gebeliğin genetik araştırılması yapılmaktadır. Bu testin neticesi 1 ay içerisinde çıkar, uygulamada % 0,5-1 oranında düşük riski söz konusudur.

Bu test ise:

  • Yaşı ilerlemiş olan hastalara,
  • Bebeğinde genetik bozukluk olan hastalara yapılmaktadır.

Kordosentez hamileliğin 18-22. haftaları arasında yapılmaktadır. Düşük riski amniyosenteze nispeten daha fazladır.

Koryon villus örneklemesi:

Bu yöntem çoğunlukla hamileliğin 10-12. haftaları arasında yapılmaktadır. Testin neticeleri birkaç günde çıkmaktadır. Fakat neticeleri amniyosentez kadar net olmamaktadır. Düşük riski ise % 1-2’dir.

Kişiye özel tüp bebek tedavisi, gebelik takibi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji,  tüp bebekgebelik ve üreme immünolojisi sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle