Gebelikte Vücutta Oluşan Çatlaklar

Gebelikte özellikle; karın, göğüs, uyluk, bel ve kalça bölgelerinde daha yoğun olmak üzere tüm vücutta çatlaklar meydana gelebilir.

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 5335 görüntüleme

Gebelikte oluşan çatlakların nedenleri

Hormonal değişim, derinin gerilmesi ve kilo artışına bağlı olarak görülür. Alması gerekenden daha fazla kilo alanlarda çatlaklar daha yoğun olarak görülür. Bu faktörlerin etkisi ile ciltte elastikiyet sağlayan liflerde incelme olur.

Genelde anne adayları o heyecanlı bekleyişlerinde bu durumu sorun etmezler. Sadece bebeklerini bir an önce kollarına almak isterler. Ve tabi ki doğum sonrasında meydana gelen çatlaklarla karşı karşıya kalınca paniğe kapılırlar.

Hamilelik döneminde ani kilo alıp vermeye bağlı olarak vücudumuzda çatlaklar meydana gelebilir ama mutlaka her hamilelikte olacak diye bir şey yoktur. Doğumdan sonraki dönemde aldığımız kiloların büyük bir kısmını verirken, kilo verdikten sonra vücudumuzun çeşitli bölgelerinde çatlaklık ve sarkma görüntüleri meydana gelebiliyor. Çatlak oluşumuna engellemek için az da olsa bazı önlemler alınabilir.

Gebelik çatlakları kalıcı mıdır?

Genellikle kalıcıdır fakat erken dönemde uygulanacak bazı tedavi uygulamaları ile çatlaklar hafifletilebilmektedir.
Gebelik öncesinde spor yapanlarda ve sigara içmeyenlerde çatlaklar daha az görülmektedir.

Cilt tipine göre çatlak oluşumu değişir mi?

Gebelikte hiçbir ürün kullanmamasına rağmen çatlak oluşmayan kişiler olabildiği gibi. Çok özen gösterdiği halde yoğun çatlakları oluşan kişileri de görebilirsiniz. Bu durumda çatlakların genetik yapı ile ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Sadece gebelik esnasında değil öncesinde de yaşam tarzınız, beslenme alışkanlıklarınızda rolü büyüktür.

Gebelikte çatlak oluşumunu engelleyebilir miyiz?

  • En önemlisi çok kısa sürede kilo alınıp verilmesinden kaçınmak gerekir. Ya da bu dönemlerde çatlak oluşumunu önlemek için bazı önleyici ürünler kullanabiliriz.
  • Çatlakların, cildin aşırı gerilmesi sonucu derideki elastik dokunun kırılması ile oluşmaktadır. Başlangıçta kırmızı ile mor arası bir renkte olan büyüklü, küçüklü bu çizikler zamanla sedefli beyaz bir renge dönüşür. En çok, karın, kalça, baldırlar ve göğüslerde görülen çatlakların oluşmasına önemli kilo değişimleri, hamilelik gibi durumlar neden olmaktadır.
  • Özellikle hamilelik döneminde vücudun hızla büyüyen bölgelerini cilt bakım kremleriyle beslemek hem cildi dinlendirir, hem de çatlakların oluşmasını engellemede yardımcı olur.
  • Çatlakların oluştuğu bölgelerde cildi germeye yönelik tedavi ve bakımlar da çizgilerin belirginliğini kaybetmelerinde yardımcı oluyor.
  • Cildinizi her gün vücut kremiyle nemlendirin. Kremler hem çatlamaya karşı cilde ihtiyaç duyduğu suyu verecek, hem de cildin esneme kapasitesini artıracaktır.
  • Bol bol su tüketerek cildin ihtiyaç duyduğu suyu vermelisiniz.
  • A, E ve C vitaminleri yönünden zengin besinlerin tüketilmesi faydalı olacaktır.
  • Hamilelik dönemi boyunca, kilonuzu doktorunuzun önerdiği sınırlar içinde tutmaya çalışmalısınız.
  • Ayrıca dermatoloji doktorlarının önerdiği hamilelikte kullanılabilecek, çok iyi sonuçlar alınabilen kremlerden yararlanabilirsiniz.
  • Doğal yöntemlerle de kendi bakımınızı kendinizde yapabilirsiniz. Özellikle doğal yağ karışımları yardımcı olacaktır. ( Badem yağı, kakao yağı, kayısı yağı, kantaron yağı, zeytinyağı ve çörekotu yağı )
  • Spor yapmayı da ihmal etmeyin.

Kişiye özel tüp bebek tedavisi, gebelik takibi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji,  tüp bebekgebelik ve üreme immünolojisi sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle