Gebelikte Dikkat Edilmesi Gereken 10 Temel Nokta

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 5288 görüntüleme

Gebelik döneminde egzersizi aksatmayın!

Hamilelik süresince vücudu dinç ve güçlü tutmak oldukça önemlidir. Gebelik döneminde yapılan egzersizler; sürecin daha kolay atlatılmasını, doğumun daha kolay olmasını ve doğumdan sonraki toparlama sürecinin daha hızlı olmasını sağlamaktadır. Fakat gebelikte yapılan egzersizler, normal egzersizlerden farklıdır. Anne adayının gebelikte yaptığı egzersizler ağır tempolu olmamalı. Anne adayı çok fazla yorulmamalıdır. Gebelik boyunca anne adayının her gün düzenli olarak yürüyüşler yapması gerekmektedir. Bunun dışında yüzme, yoga ve gebelik için uygun pilates hareketleri önerilen egzersizler arasındadır. Ani hareketlerin yapıldığı ya da anne adayının bir anda nefes nefese kalmasına yol açacak hareketler kesinlikle önerilmez.

Gebelikte kilo alma

Gebelik boyunca anne adayının dikkat etmesi gereken bir diğer konu da kilosudur. Alınan kiloların ne kadar olacağı, gebe kalmadan önceki kiloya göre değişmekle beraber, genel olarak hamilelik boyunca 9-13 kilo alımı normaldir. 20. Gebelik haftasına dek anne adayının 2-3 kilo alması gerekir. Bu gebelik haftasından 26. Gebelik haftasına kadar ise 2-3 kilo daha alması gerekir. Alınan kiloların sağlıklı olması için beslenme düzenine dikkat edilmesi oldukça önemlidir.

İş hayatı

Şayet doktorunuz çalışmanızda herhangi bir sakınca görmüyor ise, iş hayatına devam edilebilirsiniz. Ancak işinizin sizi yormayacak ve fiziksel olarak devamlı eylem gerektirmeyecek işler olması gerekmektedir. Şayet işiniz sizi çok yoruyorsa, doğuma kadar ara vermeniz gerekebilir. Bu gibi durumlarda erken gebelik riski görülebilir.

Gebelikte yolculuk

Şayet gebeliğiniz riskli bir gebelik değilse ve doktorunuz herhangi bir sakınca görmüyorsa, kısa yolculuklar yapmanızca herhangi bir sakınca olmayacaktır. Ancak uzun yolculuklar yapmanız gerekiyor ise mutlaka sık sık mola vermeniz ve yürüyüş yapmanız gerekir. Ülke içi yapacağınız uçak yolculuklarında ise herhangi bir sakınca yoktur. Ancak uçak yolculukları için gebe olduğunuza ve yolculuk yapmanıza sakınca olmadığını gösteren belgeler temin etmeniz gerekmektedir.

Gebelikte duş almak

Gebelik döneminde ve gebelikten sonraki lohusalık döneminde anne adayı rahatça duş alabilir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken noktalar ise suyun çok sıcak ya da çok soğuk olmamasıdır. Oluşabilecek enfeksiyon riskleri için de hijyenik bir banyoda duş almaya dikkat edilmelidir. Bunun dışında kayma ve düşme riskleri açısından gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Gebelikte tercih edilecek giysiler

Gebelik döneminde tercih edilen giysilere de dikkat etmek gerekmektedir. Anne adayı içinde rahat edeceği, pratik giysiler giymelidir. Sıkı çoraplar ya da dar pantolonlar anne adayını rahatsız edecektir. Giyilecek ayakkabılar düz ve rahat olmalıdır. Anne adayının ağırlık noktası gebelik süresince değiştiği için denge bozuklukları olabilir. Bu sebeple topuklu ya da rahatsız ayakkabılar giyilmemelidir.

Bağırsak sorunları

Gebelik boyunca anne adayının bağırsak hareketleri düzensiz olabilmektedir. Kabızlık sorunu, gebelik süresince yaşanabilecek bir sorundur. Bundan dolayı da hamilelik boyunca günde en az bir defa tuvalete gitme alışkanlığı oluşturmak gerekir. Kabızlık gibi sorunlardan korunmak için lifli besinler, meyve ve sebzeler tüketmeye çalışın. Günlük tüketmeniz gereken su ihtiyacını ise aksatmamaya dikkat edin. Yapacağınız basit egzersizler ve doğru beslenme düzenini ile kabızlık sorunu minimuma indirilmiş olacaktır.

Gebelikte cinsel ilişki

Şayet doktorunuz bir sakınca görmüyorsa, gebelik süresince cinsel ilişkide bulunmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Cinsel ilişki sebebiyle bebek herhangi bir şekilde zarar görmez. Ancak gebeliğin son bir ayında cinsel ilişkiden uzak durulması gerekir. Şayet hamilelik riskli ise, kanama mevcut ise ve erken gebelik riskinden bahsediliyor ise, cinsel ilişkiden uzak durulması gerekir.

Gebelik döneminde oluşan çatlaklar

Gebelik döneminde çatlakların olması normaldir. Bu çatlakların ne kadar yoğun olacağı ise her gebeden her gebeye değişkenlik gösterir. Genetik bir durum olmakla beraber, tedavileri maalesef mümkün değildir. Çatlakların oluşmaması için vücudunuzun nem ve su dengesini ayarlamanız gerekir. Yapılacak egzersizler ve beslenme düzeni çatlak oluşumunun en aza indirgenmesinde yardımcı olacaktır.

Gebelikte anne adayının ağız ve diş sağlığı

Gebelerin ağız ve diş sağlığı gebe kalmadan önce yapılmalıdır. Henüz gebe kalınmamışken yapılan muayene ve tedaviler daha sağlıklı olacaktır. Gebelik döneminde dişe yapılacak müdahaleler, doğumdan sonrasına ertelenmektedir. Bu sebeple, herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına anne adayının diş sağlığına özen göstermesi, her yemekten sonra diş ipi kullanması ve dişlerini fırçalamayı aksatmaması gerekir. Hamileliğin 4. ayı itibari ile meydana gelen hormonal değişimler sebebiyle diş ve diş etleri hassas olabilir. Bu durumda bazı anne adaylarında diş eti iltihabı görülebilir. Bu gibi durumlarda, doktorunuzun önerdiği gargarayı kullanabilirsiniz. Gebelik döneminde cerrahi girişimlerin yapılması gerekiyor ise, doğumdan sonraya ertelenemiyor ise, yapılabilir.

Kişiye özel tüp bebek tedavisi, gebelik takibi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji,  tüp bebekgebelik ve üreme immünolojisi sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle