10 Soruda Gebelik Takibi

Gebelik takibi, hamilelik ilk meydana geldiği andan, doğumun tamamlanmasına kadar ki süreç içerisinde anne ve bebeğin durumunu değerlendirmek, anne ve babayı bilgilendirmek, anne ve bebekle alakalı meydana gelebilecek sorunların önüne geçmekveya bu sorunları saptamak amacı ile gerçekleştirilen muayenelere denir.

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 5533 görüntüleme

Gebelik takibi nedir?

Bu muayenelerin, hamilelik elde edilmeden önce çiftlerin hamilelik planladığı anda başlaması daha doğrudur. Bunun sebebi ise, bu durumda hamilelik döneminden önce anne adayında hamilelik ile alakalı veya başka bir konuda herhangi bir sorunun var olup olmadığı araştırılır. Hamilelik dönemine hazırlık yapmak için, vitamin ve ihtiyaç duyulması halinde başka ilaçlar verilir. Aile, hamilelik ile alakalı bilinçlendirilerek,anne adayının hamileliğe en sağlıklı bir şekilde adım atması sağlanır.

Hamilelik takibinin önemi nedir?

Hamilelik, anne adayının hayatını olduğu gibi değiştiren, tek vücut içerisinde 2 kişilik yaşamın mevcut olduğu bir yaşam şeklidir. Bu dönemin hem anne, hem de bebek için en verimli şekilde geçmesi amacı ile hamilelik takibi oldukça önemlidir. Çiftlerin, çocuk yapma isteği üzerine korunmasız ilişkinin başlaması ile beraber, takip altına alınmaları gerekir. Bu adımda ki takip konusunu oluşturacak hususlar, , kadının bedenen hamilelik dönemine hazırlanması ve hamileliğin elde edilmesi için fizyolojik şartların sağlanabilmesidir. Doktor, hamilelik kararı alan anne adayı için bir takım değerlendirmelerde bulunur. İçeriğinde folik asit bulunan vitamin kapsüllerinin yanı sıra, bütün vücuda fayda sağlayabilecek bir takım önerilerde de bulunabilir. Var olan kötü alışkanlıklardan uzak durarak, daha kaliteli bir hayata geçiş yapılması gerekir.

Hamilelik takibinin unsurları nelerdir?

Doğum gerçekleşmeden önce yapılan takibin temel amacı, anne ile beraber bebeğin sağlıklı olmasıdır. Bu amaç doğrultusunda da:

  • Anne ve bebeğinin, genel bir şekilde sağlık durumunun belirlenmesi,
  • Bebeğin hamilelik haftasının belirlenmesi,
  • Olası tehlikeler açısından, risk altında olan hamileliğin belirlenmesi ve bu risk faktörlerinin minimum seviyeye indirilmesi,
  • Sorunlar ortaya çıkmadan öngörülmesi ve mümkün oldukça önlenmesi
  • Anne ve baba adaylarının bu konuda bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır.

Geleneksel olarak hamilelik takip süresi ve sıklığı nasıl olmalıdır?

  • İlk muayene : Adet gecikmesinden sonra 6-8. haftalar arası
  • Aylık muayene : 28. haftaya kadar
  • Ayda iki kez muayene : 36. haftaya kadar
  • Haftalık muayene : 36. haftadan doğuma kadar

Hamilelik takibinde yapılması gereken testler nelerdir?

Anne adaynını, hamileliğin tespit edildiği andan itibaren erken dönem içerisinde, jinekoloğa ilk başvurusunu yapması gerekir. Gerçekleştirilen ilk başvuruda, her anne adaylarından bir takım laboratuvar tahlilleri istenebilmektedir. Bu tetkikler:

  • ultrasonografi,
  • tam kan sayımı,
  • kan grubu testi,
  • kızamıkçık ve Hepatit B taraması,
  • idrar tahlili,
  • idrar kültürü,
  • pap testidir.

Testler yapıldıktan sonra gerçekleştirilen doktor kontrolleri, 28. hamilelik haftasına dek 4 ile 5 haftada bir, 28. ile 36. haftalar arası 2 haftada bir,  daha sonrasında ise, haftalık gerçekleştirilecek şeklide yapılmaktadır.

Hamileliğin 16 ile 18. Haftaları arasında yapılan test ve takipler nelerdir?

Hamilelik döneminin 16 ve 18 haftaları arasında fatalanomali taraması nedeni ile detaylı ultrasonografi ve bebeğin omuriliğinin etrafında bulunan kemik gelişiminin taraması amacı ile kanda bulunan alfafetoproteinisimli hormon inceleme altına alınır. Aynı zamanda bu haftalar arasında, DOWN sendromu (mongolizm) taraması için üçlü test olarak tabir edilen bir kan testi de yapılır. DOWN sendromu için, yaşa göre bir risk ve üçlü test sonucunda risk tespiti yapılır. Karşılaşılan risk, belli bir oranın üzerinde olursa, hamilelik kesesinin içerisinden su alınması (amniyosentez) önerilir. 35 yaşından sonra meydana gelen hamileliklerde, DOWN sendromu riski ile karşılaşılabileceği için, direkt olarak amniyosentez önerilmektedir. Amniyosentezin tek riski vardır o da düşük durumudur. Bu ihtimal de, % 1, % 2 civarında görülür.

Hamileliğin 24 ile 28. haftaları arasında yapılan test ve takipler nelerdir?

Her anne adaylarına, gizli şeker taraması yapılır. Bunun için, anne adayına tok karnına 50 gr glükoz karşılığı şeker solüsyonu içirilir. 1 saat geçtikten sonra elde edilen değerin oranı fazla olgularda olması durumunda, anne adayına tam şeker yüklemesi yapılır. Bunun yanı sıra ailede, birinci derece akrabalarda şeker hastalığı olan, geçmişinde daha önce fetal kayıp olanlarda ve daha önce iri bebek çocuğu olanlarda, direkt olarak tam şeker yüklemesi yapılabilir.

Hamileliğin 28. ve 32. haftaları arasında yapılan test ve takipler nelerdir?

Anne adayından, tekrar kan sayımı ve idrar kültürünün yapılması istenir. Kan uyuşmazlığı (anne Rh-, baba RH+) olması halinde ise, kontrollerin yapıldığı esnada ihtiyaç duyulan kan tahlili yeniden yapılır.

Son 3 ay içerisinde özellikle dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?

  • Düzenli bir şekilde, 10 dakikada bir başlayan ve zaman geçtikçe sancı arası kısalan ve şiddeti artan kasılmalar,
  • Su gelmesinde (ağrı olsa da olmasa da ),
  • Vajinal kanama
  • Bebeğin hareketlerinde azalma olması ya da hareketlerin durması halinde, derhal doktor ile iletişim kurulması tavsiye edilir.

Hamilelik döneminin 9. ayında hamilelik takibinde önem teşkil edecek konular nelerdir?

  • Suyun gelmesi doğumu başlatır ve acil hastaneye gidilmesi gerekir,
  • Vajinal kanamanın yaşanması doğumun başladığının habercisidir. Derhal hastaneye gidilmelidir,
  • Yalancı nitelikte olmayan ve belirli bir düzende gelmiş olan sancıda doğum habercisidir. Ancak sancı aralığı her geçen sürede düşüyorsa, acil bir şekilde hastaneye gidilmelidir,
  • Bebeğin hareketlerinin hissedilmemesi halinde, aynı şekilde mutlaka kontrole gidilmelidir.

Kişiye özel tüp bebek tedavisi, gebelik takibi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji,  tüp bebekgebelik ve üreme immünolojisi sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle