Genital Enfeksiyonlar

Vajinal (genital) enfeksiyonlar daha çok yaz aylarında görülür. Yazın hava sıcaklığının yükselmesiyle beraber genital bölgenin nemli kalmasına bağlı olarak vajinal mantar enfeksiyonu artar.

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 5201 görüntüleme

Vajinal (Genital) enfeksiyonlar neden oluşur? 

Çoğu kez vajinada normal olarak bulunan mantarlar, vajen florasında oluşan değişiklikler sonucu aktif hale gelir ve enfeksiyon gelişebilir. Antibiyotik kullanımı, hamilelik, şeker hastalığı ve bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olan birtakım hastalıklar da riski artırır. Yaz aylarında genital bölgenin nemli kalmasına sebep olan sentetik çamaşırlar, dar pantolonlar da mantar enfeksiyonunu artırır. Havuz sonrası bu şikayetler biraz daha artar. Nedeni; havuzdan mantar bulaşması değil, havuz suyundaki klorun, vajen floasındaki yararlı bakterileri öldürmesi sonucu var olan mantar sporlarını aktif hale getirmesidir.

Vajinal enfeksiyon belirtileri nelerdir? Her kaşıntı, kızarıklık ya da akıntı vajinal mantar enfeksiyonu mudur?

Vajinal mantar enfeksiyonunda en sık görülen belirti; kaşıntı ve vajinada yanma hissi. Bu durumda dış genital organlarda kızarıklık ve ödem meydana gelir. Kaşıntı çok şiddetli olur. Öyle ki, kaşımaya bağlı olarak o bölgenin derisinde sıyrıklar ve küçük kanamalar dahi oluşabilir. Bu belirtilere çoğunlukla beyaz renkli, kokusuz, süt kesiği kıvamında akıntı da eşlik edebilir. İdrar yaparken yanma, idrarın değdiği bölgelerde sızlama ve cinsel ilişki sırasında da ağrı yaşanabilir.

Vajinal (genital) enfeksiyonlar: Nasıl korunmalı?

Sentetik çamaşırlar ve dar kıyafetler giymeyin. Pamuklu ve rahat iç çamaşırlarını tercih edin. Günde iki kez çamaşır değiştirin. Çamaşırları deterjan değil, sabunla yıkayın ve kızgın ütüyle ütüleyin. Genital bölgenin temizliği için normal sabun ya da parfümlü kozmetik ürünleri kullanmayın. Bu bölge için özel üretilmiş sabunlarla temizleyebilirsiniz. Yaz aylarında havuz sonrası genital bölgenin kuru kalması için ıslak mayo ve bikiniyle oturmayın. Havuz sonrası klordan arınmak için mutlaka duş alın.

Hamilelikte vajinal enfeksiyon

Birçok hamilede vajinal akıntı görülür. Bu normaldir ve tedaviye gerek yoktur. Vajinal enfeksiyonlar tedavi gerektirir.

Bakteriyel vajinozis nedir?

Anne adaylarında en fazla ortaya çıkan tür. İnce kıvamda, gri, homojen, balık kokusunu andıran akıntıyla ortaya çıkar. Normal floradaki laktobasillerin azalması. Hastalık cinsel ilişki ile bulaşmaz. Ancak bebeğin suyunun erken gelmesi, erken doğum ve rahim içi enfeksiyon risklerini beraberinde getirir. Tedavi edilmelidir.

Mantar enfeksiyonu ne zaman olur?

Mantar enfeksiyonunun sıkça görülmesinin nedenlerinden biri hamilelik süresince vajen ph’ında değişikliklerin yaşanması. Şikayet nedeni değilse tedaviye gerek yok. Belirgin şikayetler varsa, anne adayının kullanabileceği lokal fitil ve kremler uygulanabilir. Bazı vakalarda hamilelik süresince tekrarlayabilir. Doğumun ardından genellikle geçer.

Vajinit nedir, nasıl geçer?

Tedavi şekli doktorun önerdiği vajinal fitiller, kremler ve ağızdan alınan ilaçlar. Uygulanan tedaviyle sıkıntılar 1-2 gün içinde geriler.   Hamilelerin yüzde 25’inde görülür. Kötü kokulu, bol köpüklü, sarı renkli akıntıya kaşıntı eşlik eder. Anne adayında vajinit saptanırsa hemen tedavi edilmeli, ayrıca eşleri de. Bebeğin suyunun erken gelmesi ve erken doğum riskini artırabilir.

Korunma yöntemleri

Vajina temizliğinde bunlara dikkat

Vajinal temizliğinizi önden arkaya doğru yapmalısınız. Çünkü arkadaki enfeksiyonel bakteriler, vajina girişine tehdit unsuru özelliği taşıyabiliyor. Bu da enfeksiyon artışını hızlandırıyor. Bu durumda mutlaka önden arkaya doğru temizlik akışı izlemeliyiz. İntim temizleyiciler vajinal pH’ı olumsuz yönde etkileyip enfeksiyonlara zemin hazırlayabilmektedir. Bu nedenle sadece dış bölgeyi, duru su ile temizlemeniz yeterlidir.

İç çamaşırı 1 günü geçmesin

Günlük hayatımızda genital bölge kapalı kaldığından havalanması ve günlük hijyeni yerine getirme amacı ile de iç çamaşırının her gün değiştirilmesi gerekiyor. Naylon içerikli iç çamaşırlar yerine pamuklu iç çamaşırların kullanımı enfeksiyonların önlenmesinde önemlidir. Genital bölgedeki kuruluk ve temizlik, enfeksiyonu önlemek yolunda yardımcı olacaktır.

Temizlik ürünlerini gözden geçirin

Her cilt için farklı temizlik ürünleri olabileceği gibi parfüm içeren temizlik ürünlerinden kaçınmalısınız. Eski ve süregelen bir yöntem olan ağda veya jilet genital bölgedeki tüylerin alınmasında pratik ve hızlı bir yöntem olarak görünse de kıl köklerinde tahrişe bağlı iltihaplanmayı attıracaktır. Bu yüzden gelişmiş yöntemler kullanmak iltihaplanmayı önlemede daha çok yardımcı olacaktır.

Genital enfeksiyonlardan kurtulmak için ne yapabilirim?

Dar kıyafetler giymemeye özen göstermelisiniz. Pamuklu kıyafetler giymek vajinanın hava alması açısından daha iyi gelecektir. Duş alırken ve genital bölgede temizlik yaparken aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Bu durum genital bölgedeki asit dengesini bozabilir. Vajinayı korunmasız hale getirip mikropların çoğalmasına zemin hazırlayabilir.Özellikle yaz aylarında havuzdan veya denizden çıkarken ıslak bikini, mayo ile oturmamaya özen göstermelisiniz.

İlişkilerinizde prezervatif kullanmayı ihmal etmeyin

İlişkide her iki tarafı da korumak adına prezervatif yararlı olacaktır. Çünkü bu tür enfeksiyonlar cinsel yolla bulaşmada etkili olabiliyor. Bunu yanı sıra regl dönemlerinde sık sık ped değiştirmeye özen gösterin. Uzun süre değiştirmemek enfeksiyon hızını arttırabilir. Çünkü kan yoğunluğu ile bakteri hızı artacaktır.

Genital enfeksiyonlar, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji ve tüp bebek sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle