Embriyoda Genetik Tanı (PGT - PGD)

Genetik tanı günümüz teknolojisinin bizler için sunduğu en güzel gelişmelerden bir tanesidir. Tıp teknolojisindeki bu hızlı gelişmeler günümüzde açıklamakta zorlandığımız pek çok problemi tespit edip çözüm üretmemize olanak sağlamaktadır.

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 5146 görüntüleme

Genetik Tanı Nedir?

Gelişen bu teknolojiye en güzel örneklerden bir tanesi de henüz gebelik oluşmadan önce bebeğin sağlığının belirlenmesini sağlayan “embriyoda genetik tanı” yöntemidir.

Bu yöntem sayesinde bebeğin henüz 7-8 hücreli bir embriyo halindeyken kromozom incelenmesi sayesinde sağlığının ne durumda olduğunu tespit etmek mümkündür. Böylece bu yöntem sayesinde genetik sorunlu olan hastalıklı bir embriyonun rahim içerisinde yerleşmesi ve sağlıksız bir bebek oluşması baştan önlenebilmektedir.

Embriyoda Genetik Tanı ( PGT veya PGD) Kimlerde Uygulanır?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var bu yöntem doğal yoldan hamile kalındığı durumlarda yapılamaz. Yani embriyoda genetik tanı ( PGT veya PGD) yapılabilmesi için bu embriyoların laboratuvar şartlarında geliştirilmesi gerekmektedir. Başka bir tabirle yöntemin uygulanabilmesi için çiftlere tüp bebek tedavisi uygulanması gerekir.

Kadından alınan yumurta hücresi ile erkekten alınan sperm hücresinin, laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenme ve embriyo gelişimi sağlanır. Ve gelişen embriyolara özel teknikler uygulanarak genetik yapısı incelenir.

Bu teknik çok maliyetli olacağından her tüp bebek tedavisi uygulanan çifte bu yöntem uygulanmaz. Ancak özel risk taşıyan çiftlerde embriyoda genetik tanı uygulanmaktadır.

Embriyoda PGT veya PGD genellikle;

Hastalık geçmişi olan yani kalıtsal rahatsızlık geçmişi olan çiftlere uygulamaktadır. Özellikle de sürekli sağlıksız gebelik oluştuğu durumlarda çiftler için mucizevi bir yöntem olarak adlandırılmaktadır. Yöntem sayesinde sağlıklı embriyo transferi yapılacağı için sağlıksız bir bebek oluşma olasılığı ortadan kalkmış olacaktır.

Ayrıca genetik uyumsuzluklar nedeni ile de sürekli gebelik kayıpları yaşayan ya da hiç gebelik elde edememiş çiftlerinde başvurduğu bir yöntemdir.

Kısaca PGT veya PGD yöntemine;

-Genetik rahatsızlığı olan çiftler.

-Sürekli sağlıksız, anomali gebelik yaşayanlar.

-Tekrarlayan erken gebelik kayıpları yaşayanlar.

-Yumurtada veya sperm hücresine ait şekil anomalileri olanlar.

-Tekrarlayan tüp başarısızlıklarında

Doktor tarafından embriyoda genetik tanı yapılasının uygun olacağı önerilmektedir. Yapılan genetik inceleme sayesinde bu yaşanan olumsuzluklar ortadan kaldırılacağı için çiftler sağlıklı bir bebek dünyaya getirmiş olacaklardır.

Gebelik takibi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji ve tüp bebek sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle