Çikolata Kisti Nedir?

Çikolata kisti diğer adıyla endometriozis; Rahimin içini döşeyen, hamilelik başlangıcında bebeğin rahme yerleşmesini sağlayan ve her ay adetle birlikte dökülen endometrium adlı tabakanın karın içinde başka yerlerde bulunmasına endometriozis deniyor.

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 5196 görüntüleme
Çikolata Kisti

Nadiren göz, burun, akciğerler, geçirilmiş karın ameliyatlarının yara izlerinde de ortaya çıkabiliyor. Normalde rahim içinde olması gereken endometrium dokusu rahimde gösterdiği davranışı her adet dönemi tekrar eder; yani bu fazla dokular her ay adetle birlikte büyür, kanama ile dökülür. Bu döküntüler bulundukları bölgenin etrafında yapışıklıklara neden olur.

Endometriozis yumurtalıklara yerleştiğinde, yumurtalık içinde kistlere neden olur. Her adet döneminde yumurtalık içindeki endometrium dokusu hormonların etkisiyle kanadıkça kist oluşur ve kist içerisinde uzun süre kalan kan zamanla çikolata kıvamında (koyu kahverengi) bir sıvı halini alır. Bu nedenle bu kistlere, ‘çikolata kisti’ adı veriliyor. Kist tedavi edilmeyip büyürse, kendi etrafında dönebilir veya yırtılabilir; bu durumlarda şiddetli ve acil şikayetler oluşabilir; 3 cm’den büyük çikolata kistlerinin cerrahi yöntemlerle çıkartılması gerekir.

Çikolata Kisti Riskini Azaltan Ve Artıran Etkenler

Endometriozisin nedeni tam olarak bilinmiyor. Ama çoğunlukla bağışıklık sistemindeki bazı değişikliklere ve adet kanamaları sırasında karın içerisine geri kaçan kanda bulunan rahim içi hücrelerinin karın içerisine yerleşmesine bağlanıyor.

Üreme çağındaki her kadında görülebilir. Ancak en sık olarak 25-34 yaşları arasında rastlanıyor. Bağışıklık sistemi ile ilgili hastalığı olan kadınlarla adet dönemi sık ve uzun süren kadınlarda görülme olasılığı daha fazla. Anne ve kız kardeşinde endometriozis olanlarda risk 4-8 kat daha yüksek. Hörgüçlü rahim, rahimde bölme gibi rahim anormalliği olanlar, ilk adetini 11 yaş veya daha önce görenler, hiç çocuk doğurmayanlarda da risk yüksektir.

Çocuk sahibi olmak, emzirmek, doğum kontrol hapları kullanmak çikolata kisti riskini azaltan etkenlerdir. Ayrıca rahim içi araç ve tampon kullanımı endometriozis riskini etkilemez. Kürtaj da endometriozis nedeni değildir.

Çikolata Kisti: Hangi Durumlarda Şüphelenmeli

Çikolata kistinin en önemli iki şikayeti; ağrı ve kısırlıktır. Ağrı devamlı alt karın ağrısı, ağrılı adet görme ve ağrılı cinsel ilişki şeklinde olabilir. Ağrının süresi ve şiddeti genellikle zaman geçtikçe artar ve sıklıkla bel ağrısı ile birlikte görülür. Ağrıyı açıklayacak neden ultrason ve kan tahlilleriyle anlaşılamayabilir. Gebe kalmak istemesine rağmen kalamayan kadınlarda endometriozis araştırılması gerekir. Endometriozis yorgunluk ve halsizlik, adet sırasında ishal veya kabızlık, ağrılı ve kanamalı idrar yapma, kusma, burun kanaması, kanlı balgam gibi belirtilere yol açabilir. Bazı endometriozisli kadınlarda ise hiçbir belirti olmayabilir.

Çikolata Kisti Kısırlığın Nedenlerinden Biridir

Endometriozis karında yapışıklıklar oluşturup, tüplerle yumurtalıkların sağlıklı çalışmasını engeller. Bu da çocuk olmasını güçleştirir. Bu durumda tıbbi veya cerrahi tedaviler yapılır. Ancak unutmamak lazım; cerrahi tedavi sonrası gebe kalma şansı artsa da, gebelik yüzde yüz gerçekleşir denemez. Eğer gerek duyulursa yardımla üreme tekniklerine (aşılama, tüp bebek) başvurulur.

Hamilelikte erken doğum, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji ve tüp bebek sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Mustafa Çetindağ 17 Aralık 2022

Evet. Literatürde menide çıkan spermatidler ile (eğer varsa) bunların ROSI’de kullanımı ile gebelik ve canlı doğum bildirilmiştir (Tesarik J, NEJM 1996).

Prof. Dr. Ulun ULUĞ 17 Aralık 2022

Evet Doğrudru

Cevapla
Yeni Yorum Ekle